Βοτανικός

Πενήντα εννέα (59) μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κατέθεσαν αγωγή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης του σωματείου για το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης», επιχειρώντας να μπλοκάρουν την υλοποίηση του project Βοτανικός. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι από τους 59 ενάγοντες, μόνον οι 19 ζουν στην Αττική. Τα υπόλοιπα 32 άτομα δηλώνουν μόνιμη κατοικία την ελληνική επαρχία (Κομοτηνή, Ξάνθη, Πάτρα), ενώ 8 διαμένουν στην αλλοδαπή (Γερμανία και Ελβετία). Κάποιος κακοήθης θα έλεγε πως πρόκειται για εντελώς προσχηματική ενέργεια, κινούμενη από ταπεινά, μικροκομματικά ελατήρια.

 

Βιτριολικό χιούμορ

Βλέποντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχω να κάνω δύο (2) παρατηρήσεις. Κατά πρώτον, δεν θυμάμαι να έχει λοιδορηθεί τόσο πολύ και σε τέτοια έκταση άλλο πολιτικό πρόσωπο στη μεταπολίτευση. Και είναι άδικο τόσο για τις ικανότητες και τη διαχρονική πολιτική στάση του ανδρός όσο και για τη νομική του κατάρτιση. Κατά δεύτερον, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτηρίζεται από ένα βιτριολικό χιούμορ κατά τις αγορεύσεις του στη Βουλή. Θα θυμίσω ενδεικτικά ένα περιστατικό. Στις 16.1.2019 ο Βενιζέλος ομιλεί από βήματος και απευθυνόμενος προς την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους κατηγορεί για εφαρμογή ακροδεξιάς πολιτικής. «Ακροδεξιάς; Οπως ο Σαμαράς;» ακούγεται κάποιος βουλευτής της πλειοψηφίας. «Ο Σαμαράς μπροστά σας είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων», απαντά αυτοστιγμεί ο Βενιζέλος και η συζήτηση λήγει εκεί.

 

Διανομή αντιπροεδριών

Ακούγεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε «διανομή αντιπροεδριών» στον ΣΥΡΙΖΑ, προσχωρώντας στη λογική ανάθεσης αρμοδιοτήτων που επικρατεί σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα. Στην ίδια λογική, άλλωστε, κινείται και η δήλωση που έκανε ο ίδιος έξω από την Κουμουνδούρου, μετά το πέρας της εσωκομματικής διαδικασίας, όπου ανέφερε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας». Η κίνηση αυτή είναι σαφές δείγμα εξωστρέφειας και συμμετοχικής εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι βέβαια και επιμερισμός ευθύνης και χρέωση λογαριασμού (μιας και τους αρέσει η λέξη) σε ενδεχόμενη εκλογική ήττα. Και αυτό είναι το επιμύθιο: ποιοι θα επιλεγούν για τις θέσεις ευθύνης και με τι κόστος.

 

Κογκρέσο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφηκε στην ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ωστόσο υπήρξε και έτερος Ελληνας αξιωματούχος που είχε απευθυνθεί στο αμερικανικό σώμα Αντιπροσώπων. Τη 15η Ιουνίου 1942 και ύστερα από πρόσκληση του Θ. Ρούσβελτ, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ απευθύνθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ για την πορεία του αγώνα της «μαχόμενης Ελλάδας» και τη θέση της χώρας «παρά το πλευρόν της ισχυράς και γενναιοδώρου Αμερικανικής Δημοκρατίας». Το κείμενο της ομιλίας διασώζεται αυτούσιο στην Jewish Virtual Library της American – Israeli Cooperative Enterprise (AICE). Η δε φωτογραφία που παρατίθεται, ανήκει στον επίσημο ιστορικό ιστότοπο του Αμερικανικού Κογκρέσου.

 

Ο Ντ. Ιγκνάσιους και η τέχνη της κοπτοραπτικής

Με τη γνωστή μέθοδο της κοπτοραπτικής, η γνωστή και μη εξαιρετέα «προοδευτική» πτέρυγα του twitter επιχείρησε αφελώς να παρουσιάσει μία αποστροφή ερωτήσεως του Ντ. Ιγκνάσιους της Washington Post προς τον πρωθυπουργό, ως «ερώτηση-κόλαφος» που μας «εξέθεσε διεθνώς» και «μας έκανε διεθνώς ρεζίλι» και άλλα τέτοια εύθυμα. Δεν θα ασχοληθώ με την προσφιλή τακτική της κοπτοραπτικής γνωστών τρολ που αυτομάτως γίνεται δελτίο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης (οποία έκπληξις…). Αλλωστε, αν κάποιος προχωρήσει το βίντεο μετά την κοπτοραπτική, ο δημοσιογράφος παραδέχεται ότι το πρόσχημα για τη συγκεκριμένη αξιολόγηση ήταν η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα fake news, η οποία προφανώς και δεν άρεσε στη συγκεκριμένη ΜΚΟ που έκανε την αξιολόγηση. Θα ασχοληθώ όμως με την κυρίως είδηση της συνέντευξης του πρωθυπουργού με τον Ντ. Ιγκνάσιους, η οποία πέρασε απαρατήρητη. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος στάθηκε στο ότι η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε «μετά από μία περίοδο λαϊκιστικής έκρηξης (ενν. τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να ξαναχτίσει έναν κεντρώο χώρο στην ελληνική πολιτική σκηνή, κάτι που αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες δημοκρατίες» και ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό πώς αυτό κατέστη εφικτό. Πάμε πάλι: ο πολύπειρος Αμερικανός δημοσιογράφος ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό συμβουλές για να μετακινηθεί η αμερικανική πολιτική σε πιο κεντρώες θέσεις. Αυτό ακριβώς είναι το όφελος από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Οτι η Ελλάδα από «φτωχός συγγενής» ανάγεται σε ισότιμο συνομιλητή των ΗΠΑ και ρυθμιστικό παράγοντα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο εκνευρισμός της Τουρκίας, με συνεχείς σπασμωδικές κινήσεις παραβιάσεων, το αποδεικνύει.

 

Ακολουθήστε τον @GeorghyZhukov στο Twitter.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto