Η ενόχληση του προέδρου Ερντογάν
Η σφοδρή ενόχληση του Ερντογάν προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και η ατάκα «για μένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης» ήρθαν ως επακόλουθο του απολογισμού του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο. Η αποστροφή στον λόγο του Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία χωρίς να συμβουλευτούν τον Ελληνα πρωθυπουργό, είναι πλήρης και τέλεια παραδοχή της βαρύνουσας θέσης της χώρας μας για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Συνεχίζοντας να δείχνει την ενόχλησή του και χάνοντας την ψυχραιμία του, ο Ερντογάν προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα;» Η ενόχληση του Τούρκου προέδρου οφείλεται αποκλειστικά στην ένθερμη αποδοχή των όσων εξέθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο αμερικανικό Κογκρέσο, των χαρτών για τη «γαλάζια πατρίδα» που επέδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και στη δήλωση της Νάνσι Πελόζι ότι «μάθαμε από τους Ελληνες, οι Ελληνες έμαθαν από εμάς και τώρα είμαστε μαζί σαν δημοκρατικά έθνη». Εν όψει και των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, την άνοιξη του 2023, ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η οποία αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο λόγω της πίεσης της αντιπολίτευσης και της κριτικής που του ασκείται. Ωστόσο, η έλλειψη ψυχραιμίας και ο πανικός είναι πάντοτε κακοί σύμβουλοι.
Οι ΗΠΑ και ο Γεωργίου
Η υπόθεση των αλλεπάλληλων διώξεων, αθωώσεων και πάλι διώξεων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, κατά την περίοδο 2015 – 2019 είναι λίγο-πολύ γνωστή. Είναι η μία σύγχρονη υπόθεση Ντρέιφους, όπου ο κατηγορούμενος έχει απολέσει κάθε υπερασπιστικό δικαίωμα και τεκμήριο αθωότητας και πρέπει πάση θυσία να κηρυχτεί ένοχος. Μου προκάλεσε έκπληξη ότι αναφέρθηκε σε αυτό ο Ντ. Ιγκνάσιους στην πρόσφατη συνέντευξη που πήρε από τον κ. Μητσοτάκη για τη «Washington Post». Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι στην Εκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του State Department εμπεριέχεται η περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, ως ανησυχία για ρωγμές στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Μυστηριωδώς, το εν λόγω τμήμα της συνέντευξης δεν σχολιάστηκε και δεν απασχόλησε ούτε κατ’ ελάχιστον τους προοδευτικούς συμπολίτες μας.
Τσάμηδες
Η απόπειρα να εγερθεί εκ μέρους της Αλβανίδας υπουργού Εξωτερικών θέμα για «τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων» απέτυχε παταγωδώς. Ο Νίκος Δένδιας απάντησε αμέσως ότι «η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία». Τα Τίρανα θέτουν κατά σύστημα ζήτημα των «Τσάμηδων» σε κάθε επίσημη συνάντηση. Για την ελληνική πλευρά τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.
Βυτιοφόρο
Μεγάλο σάλο στα social media προκάλεσε η ομιλία του Απόστολου Κακλαμάνη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εν ολίγοις, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας όσους μεταπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «ήρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθάρισε. Κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του». Κρίνοντας από την αντίδραση στα social media, αναγνώρισαν πολλοί το πρόσωπό τους στον διπλό χαρακτηρισμό του Κακλαμάνη. Κάποιοι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως βυτιοφόρο και κάποιοι ως περιεχόμενο απόπατου. O κ. Κακλαμάνης επανήλθε λέγοντας ότι «ενόχλησε τη λασπώδη ανωνυμογραφία του Διαδικτύου και κάποιους, επωνύμως, που δεν βρήκαν τη φρασεολογία μου politically correct».
Η αγωγή της Παπασπύρου
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι η Μαρία Παπασπύρου, πρώην εφέτης και πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κατέθεσε αγωγή κατά των εκδόσεων Ινδικτος και του Ανδρέα Λοβέρδου για το βιβλίο του «Απόπειρα Δολοφονίας», στο οποίο ο πρώην υπουργός εξιστορεί την εμπλοκή του στη σκευωρία Novartis. Στην αγωγή της ζητεί 50.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη και, επιπλέον, να παύσει η κυκλοφορία του βιβλίου και να αποσυρθούν όλα τα αντίτυπά του από την αγορά. Επίσης, ζητεί να κηρυχθεί η απόφαση του δικαστηρίου προσωρινά εκτελεστή. Δεν γνωρίζω εάν οι απαιτήσεις της ικανοποιηθούν δικαστικώς, αλλά για να το απογειώσει, θα έπρεπε να ζητήσει και παραδειγματικό κάψιμο όλων των αντιτύπων στην πλατεία Συντάγματος.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto