Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη (2/9) για πρώτη φορά το Ιράκ και στη Βαγδάτη θα συζητήσει με την ιρακινή πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ/ιρακινό Κουρδιστάν, όπου εδώ και σχεδόν τρεις μήνες ο τουρκικός στρατός διεξάγει αεροχερσαίες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.
Δεν αποκλείεται να επισκεφθεί το ιρακινό Κουρδιστάν, κάτι που αναμφίβολα θα εξοργίσει την Αγκυρα, που ήδη κατηγορεί τον Μακρόν για νεο-αποικιοκρατία σχετικά με την πολιτική του ειδικά στον Λίβανο και την ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος κάνει άλλη μία προσπάθεια να προσεγγίσει τον νόμιμο πρωθυπουργό της Λιβύης Σάρατζ και έτσι να προωθήσει τις ενδο-λιβυκές επαφές, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Τούρκων. Η κατάσταση στη δυτική Λιβύη είναι πάρα πολύ ρευστή, με τον Σάρατζ -προς το παρόν- να έχει παύσει των καθηκόντων του τον πανίσχυρο υπουργό Εσωτερικών και Ασφάλειας Μπασάκα (από το επίκεντρο του νεο-οθωμανισμού και τουρκισμού την πόλη Μισρά-τα), αλλά και τον εκτελώντα χρέη υπουργού Αμυνας.
Μέσα στην κυβέρνηση Σάρατζ έχουν εμφανιστεί εσωτερικές τριβές, με κάποιες δυνάμεις να είναι λιγότερο φιλοτουρκικές και κάποιες άλλες να υποστηρίζονται πολύπλευρα και σθεναρά από τους πολιτικο-στρατιωτικούς κύκλους της Αγκυρας που υποστηρίζουν την ανακατάληψη της Σύρτης.
Η περίπτωση της Ιταλίας σύμφωνα με πολλούς κύκλους απαιτεί προσοχή -γιατί η Ρώμη το έχει δίπορτο- αφού σε πολλά θέματα τα συμφέροντά της (ειδικά στη Λιβύη) ταυτίζονται με την Αγκυρα, και όπως υποστηρίζουν γνωστοί και κορυφαίοι Ιταλοί αναλυτές «συμμετείχαμε στην πρόσφατη άσκηση με την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία απλά για να διατηρήσουμε κάποιες επαφές και ας πούμε να τις κρατήσουμε ανοικτές…».