Μία γυναίκα, μέλος της κοινότητας Γιαζίντι, την οποία είχαν απαγάγει από το Ιράκ μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) το 2014 σε ηλικία 11 ετών, εντοπίστηκε ζωντανή στη Γάζα και ενώθηκε εκ νέου με την οικογένειά της.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για διάσωσή της από τον στρατό του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ αναφέρει, σύμφωνα με το AFP, ότι η 21χρονη σήμερα Fawzia Amin Sido, αφέθηκε ελεύθερη μέσω συντονισμένων προσπαθειών από τις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και το Αμμάν, μαζί με τις ιορδανικές αρχές.

Από την πλευρά του, ο Εβραίος φιλάνθρωπος Στιβ Μαμάν ανέφερε ότι είχε δώσει μια υπόσχεση να φέρει πίσω τη γυναίκα στη μητέρα της στο Σιντζάρ του Ιράκ. «Σε εκείνη, φαινόταν σουρεαλιστικό και αδύνατο, αλλά όχι σε εμένα. Ο μόνος εχθρός μου ήταν ο χρόνος. Η ομάδα μας την επανένωσε τη μητέρα της και την οικογένειά της στο Σιντζάρ» πρόσθεσε.

Πώς απελευθερώθηκε η 21χρονη στη Γάζα

Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν σε επαφή με τη γυναίκα αυτή, που ονομάζεται Φαουζία Σίντο, εδώ και πολλούς μήνες. Μετέφεραν τις πληροφορίες στους Αμερικανούς ομολόγους τους οι οποίοι οργάνωσαν την έξοδό της από τη Γάζα, με τη βοήθεια του Ισραήλ, σύμφωνα με μια πηγή που έχει γνώση των γεγονότων.

Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς απελευθερώθηκε. Ιορδανοί και Αμερικανοί διπλωμάτες από τη Βαγδάτη δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Ο διευθυντής του γραφείου ψηφιακής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Νταβίντ Σαράνγκα, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η Φαουζία, ένα κορίτσι Γιαζίντι που απήχθη από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και μεταφέρθηκε στη Γάζα σε ηλικία μόλις 11 ετών, διασώθηκε τελικά από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας».

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι την 1η Οκτωβρίου οι ΗΠΑ «βοήθησαν να απομακρυνθεί με ασφάλεια από τη Γάζα μια νεαρή Γιαζίντι για να επανενωθεί με την οικογένειά της στο Ιράκ». Διευκρίνισε ότι είχε απαχθεί από το σπίτι της στο Ιράκ όταν ήταν 11 ετών, πουλήθηκε και μεταφέρθηκε στη Γάζα. Ο απαγωγέας της σκοτώθηκε πρόσφατα και εκείνη μπόρεσε να δραπετεύσει και να ζητήσει βοήθεια για να επαναπατριστεί, εξήγησε.

Σε άθλιες συνθήκες ζούσε η 21χρονη στη Γάζα

Ο Σιντζάρι είπε ότι η γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση σωματικά αλλά υποφέρει ψυχικά λόγω της αιχμαλωσίας της και των άθλιων συνθηκών που βίωσε στη Γάζα. Έχει ήδη επιστρέψει στην οικογένειά της, στο βόρειο Ιράκ.

Περισσότερες από 6.000 Γιαζίντι αιχμαλωτίστηκαν από μέλη του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ το 2014. Πολλές πουλήθηκαν σκλάβες ή εκπαιδεύτηκαν ως παιδιά-στρατιώτες και μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες, όπως στη Συρία και την Τουρκία. Μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί και απελευθερωθεί 3.500 αλλά οι υπόλοιπες 2.600 αγνοούνται ακόμη. Πολλές από αυτές πιθανότατα έχουν σκοτωθεί, όμως ακτιβιστές Γιαζίντι λένε ότι πιστεύουν πως εκατοντάδες είναι ακόμη ζωντανές.