Αποσύρεται ο στρατός του Ισραήλ από το νοσοκομείο Αλ Σίφα που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι Ισραηλινοί βρήκαν όπλα και «τρομοκρατική υποδομή» στη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδρομής τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στη Λωρίδα της Γάζας.

Στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν σημειώθηκαν μάχες μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου μετά την άφιξη εκεί στρατιωτών στη διάρκεια της νύχτας και δεν υπήρξαν διενέξεις με ιατρικό προσωπικό ή ασθενείς.

Αν και ο αξιωματούχος δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα είχαν απτές αποδείξεις ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε την εγκατάσταση ως «στρατηγείο τρομοκρατών».

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι η οργάνωση χρησιμοποιεί το Αλ Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά η Χαμάς το αρνείται. Επίσης, ο αξιωματούχος είπε ότι τα πλάνα από τα ευρήματα της επιχείρησης θα δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα.

Ο ισραηλινός στρατός παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αλ Σίφα

Στο μεταξύ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (15/11), ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρέδωσε θερμοκοιτίδες, παιδικές τροφές και ιατρικές προμήθειες στο Αλ Σίφα, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να βοηθήσει τους ασθενείς χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και με λιγοστούς πόρους.

Μάλιστα, το ιατρικό προσωπικό είχε ενημερώσει ότι μωρά βρέθηκαν εκτός θερμοκοιτίδων όχι επειδή δεν υπήρχαν αρκετές, αλλά λόγω ελλείψεων σε καύσιμα. Ωστόσο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) υποστήριξαν ότι οι θερμοκοιτίδες που παραδίδονται δεν θα χρειαστεί να συνδεθούν με πηγή ενέργειας.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε εικόνες, που -όπως ισχυρίζεται- δείχνουν τη στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, το φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες και ένα βίντεο σχετικά με την εν λόγω επιχείρηση. 

Γαλλία: Να συμμορφωθεί το Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δικαίο

Λίγο πριν γίνει γνωστή η είδηση αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, η Γαλλία εξέφρασε «την πολύ σοβαρή ανησυχία της» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός «δεν έπρεπε να πληρώσει για τα εγκλήματα της Χαμάς».

Το Παρίσι υπενθύμισε «την απόλυτη ανάγκη να συμμορφωθεί το Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο προβλέπει ιδιαίτερα την προστασία της νοσοκομειακής υποδομής», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η περιγραφή της επιχείρησης από έναν γιατρό του νοσοκομείου

Στο μεταξύ, ένας γιατρός στο νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ότι πυροβολισμοί έξω από το νοσοκομείο υποχρέωσαν το προσωπικό του να μην πλησιάζει τα παράθυρα για λόγους ασφαλείας έπειτα από ισραηλινή επιδρομή.

Όπως περιέγραψε ο γιατρός Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι: «Βομβαρδισμός. Πυροβολισμοί γύρω από το νοσοκομείο και μέσα στο νοσοκομείο. Είναι πράγματι φρικτό, ένιωθες ότι είναι πολύ κοντά στο νοσοκομείο. Κι έπειτα αντιληφθήκαμε ότι τα άρματα μάχης κινούνται γύρω από το νοσοκομείο. Στάθμευσαν μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Γύρω από το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκαν όλα τα είδη όπλων. Στοχοθέτησαν απευθείας το νοσοκομείο. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε να στεκόμαστε κοντά σε παράθυρα».

Το Ισραήλ λέει ότι έχει ζητήσει από τους αμάχους να παραδοθούν με το αιτιολογικό ότι η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ααπίδες. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ψέμα», είπε ο Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι και περιέγραφε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις επιδεινούμενες συνθήκες στο νοσοκομείο, ακούστηκαν δύο φορές πυροβολισμοί που δεν έμοιαζαν με ανταλλαγή πυρών. «Στοχοθετήθηκε ένας από τους θαλάμους ασθενών. Άνοιξε μια τρύπα στον τοίχο. Δεν τραυματίστηκε κανένας αλλά όλοι τρομοκρατηθήκαμε», είπε.

Νετανιάχου: Μας είπαν δεν θα μπούμε στο Αλ Σίφα, εμείς μπήκαμε

Μήνυμα προς τη Χαμάς ότι ο ισραηλινός στρατός θα φτάσει παντού, σε κάθε κρυψώνα και κάθε κρυσφήγετο έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ώρες αφότου ο στρατόις μπήκε στο νοσοκομείο αλ Σίφα, που είναι και το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα» όπου «δεν θα φτάσει το Ισραήλ, καμία κρυψώνα, κανένα κρησφύγετο», προειδοποίησε, κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση.

«Θα φτάσουμε και θα εξοντώσουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε πίσω τους ομήρους» καθώς αυτές είναι δύο «ιερές αποστολές», ανέφερε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καταφύγιο για τους δολοφόνους της Χαμάς».

Ο ισραηλινός στρατός μπήκε σήμερα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου υποστηρίζει ότι στεγάζεται μια βάση στρατηγικής σημασίας της Χαμάς. Η επιχείρηση αυτή προκαλεί ανησυχία για την τύχη των χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Μας ζήτησαν να μην διεισδύσουμε στη Γάζα; Κι όμως, εμείς μπήκαμε έτσι κι αλλιώς. Μας είπαν ότι δεν θα φτάναμε στην είσοδο της Πόλης της Γάζας, αλλά εμείς φτάσαμε. Μας είπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, εμείς μπήκαμε» συνέχισε ο Νετανιάχου.

Το νοσοκομείο αυτό βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στο επίκεντρο των μαχών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς.