Η γαλλική κυβέρνηση ανέλυσε σήμερα το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της χώρας, ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην άρση του αντίκτυπου από την κρίση του κορονοϊού μέσα σε δύο χρόνια, διοχετεύοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις, επιδοτήσεις και μειώσεις φόρων.
Ειδικότερα το πρόγραμμα προβλέπει 35 δισ. ευρώ για να καταστεί πιο ανταγωνιστική η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, 30 δισ. ευρώ για πιο φιλικές στο περιβάλλον ενέργειες και 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης, δήλωσαν αξιωματούχοι ενόψει της επίσημης παρουσίασής του αργά σήμερα Πέμπτη. Με το πρόγραμμα να αντιστοιχεί στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η Γαλλία ρίχνει περισσότερο δημόσιο χρήμα στην οικονομία από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βασίζεται στο σχέδιο αυτό για την επαναφορά της δραστηριότητας της γαλλικής οικονομίας στα προ της κρίσης επίπεδα έως το 2022, μετά τη χειρότερη ύφεση που αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας να καταγραφεί φέτος, με μία συρρίκνωση της τάξης του 11%. Το σχέδιο στοχεύει, επίσης, να επαναφέρει σε τροχιά τη φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα του Μακρόν με ήδη εξαγγελθείσες μειώσεις στους φόρους των επιχειρήσεων ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως και με νέους δημόσιους πόρους για να δοθεί ώθηση στον βιομηχανικό, κατασκευαστικό και μεταφορικό τομέα της Γαλλίας.
Αξιωματούχοι είπαν ότι ο μεταφορικός τομέας θα λάβει 11 δισ. ευρώ, με τα 4,7 δισ. ευρώ να διατίθενται για το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ η ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων θα τονωθεί με 4 δισ. ευρώ για τα δημόσια κτίρια και 2 δισ. ευρώ για τις κατοικίες. Η βιομηχανία υδρογόνου, που θεωρείται όλο και περισσότερο βασικός πυλώνας για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, θα λάβει 2 δισ. ευρώ στη διετία του προγράμματος στήριξης. ‘Αλλο ένα δισ. ευρώ θα δοθεί σε άμεση βοήθεια για βιομηχανικά επενδυτικά σχέδια, στο οποίο περιλαμβάνονται 600 εκατ. ευρώ για τη βοήθεια σε εταιρείες να επαναφέρουν εργοστάσιά τους από το εξωτερικό στη Γαλλία. Περίπου 80 δισ. ευρώ από το συνολικό κόστος του προγράμματος θα αφορά άμεσα το έλλειμμα του προϋπολογισμού, με τις επιδοτήσεις από την ΕΕ να καλύπτουν 40 δισ. ευρώ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.