Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς 42 κρατών-μελών από την Ευρώπη, τη Β. Αφρική, τη Μέση Ανατολή και μελών του Διακυβερνητικού Οργανισμού Ένωση για τη Μεσόγειο, συνυπέγραψαν σήμερα τη 2η υπουργική Διακήρυξη της Ένωσης για τη Μεσόγειο για τη Γαλάζια Οικονομία.
Η εν λόγω Διακήρυξη συνιστά το επιστέγασμα ευρείας διαβούλευσης μεταξύ όλων των κρατών που κράτησε παραπάνω από ένα χρόνο, ώστε να αποτυπωθούν οι βασικές θεματικές προτεραιότητες στη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και να τεθούν οι βασικοί αναπτυξιακοί στόχοι.
Με τη 2η Διακήρυξη οι υπουργοί συμφωνούν ότι απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της Γαλάζιας Οικονομίας στη Μεσόγειο και να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και ζητούν να δοθεί έμφαση και να αναληφθεί περαιτέρω δράση στους ακόλουθους τομείς:
Θαλάσσια διακυβέρνηση, Θαλάσσια έρευνα, Καινοτομία και Απασχόληση, Βιώσιμη Αλιεία, Βιώσιμα και Ουδέτερα Κλιματικά Λιμάνια και Θαλάσσιες Μεταφορές, Διαχείριση των Θαλάσσιων Απορριμμάτων, Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών, Θαλάσσιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ασφάλεια στην Θάλασσα και, τέλος, τις Βιώσιμες Επενδύσεις στη Γαλάζια Οικονομία.
Ο κ. Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε:
«Εμείς, τα θαλάσσια και ναυτιλιακά κράτη της Μεσογείου, πρέπει να επιδείξουμε ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία θα βασίζεται σε στοχευμένα εργαλεία και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την υλοποίηση των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών μας δεσμεύσεων.
Με την υπογραφή της Διακήρυξης, αναγνωρίζουμε τις μελλοντικές προτεραιότητες στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε έμφαση στο κοινό μας ενδιαφέρον σε πεδία πολιτικής που θα φέρουν όλα τα μεσογειακά κράτη κάτω από μια ενιαία στρατηγική που θα δημιουργήσει αξία με όρους εισοδήματος, νέες θέσεις εργασίας και κοινή συνισταμένη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».
Εξάλλου ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο, καθότι πρόκειται για την πρώτη φορά που κράτος-μέλος της ΕΕ παρουσιάζει ολοκληρωμένη θεσμική πρόταση για τη νησιωτική συνοχή και τη Γαλάζια Οικονομία.
Κλείνοντας, την τοποθέτησή του ο Έλληνας υπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο και παγκόσμια δύναμη στο ναυτιλιακό τομέα, απόλυτα δεσμευμένη στο κοινό μέλλον των κρατών της ΕΕ και της Μεσογείου, υπό το πρίσμα πάντα των βασικών προτεραιοτήτων της ΕΕ».