Τέσσερις προτεραιότητες για την Ευρώπη στην πορεία της προς το μέλλον, ξεχώρισε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας σήμερα στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), που πραγματοποιείται στο Παρίσι.
Όπως αναφέρεται, επισημαίνοντας ότι η δραματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία και οι συνέπειές του για όλη την Ευρώπη επηρεάζουν τη συζήτηση για το μέλλον της, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει, υπό το πρίσμα αυτό, σε 4 καθοριστικά πεδία.
Ειδικότερα, για την οικονομία, υπογράμμισε ότι στις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να επανέλθει η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία. «Οι συνθήκες επιβάλλουν ευελιξία αλλά και σωφροσύνη», τόνισε και πρότεινε οι αμυντικές δαπάνες να εξαιρούνται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Για το προσφυγικό, σημειώνεται στην ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι είναι πια φανερό πως η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή του προσφυγικού βάρους αναδεικνύονται σε κυρίαρχο στοιχείο και θεμέλιο κάθε ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. «Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μεταναστευτική πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Στόχος για την πολιτική άμυνας και ασφάλειας, είπε, πρέπει να είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και επισήμανε ότι «έχει γίνει επιτακτική η ανάγκη ευρύτερης και βαθύτερης δυνατής αμυντικής Ευρωπαϊκής συνεργασίας».
«Το κείμενο της “στρατηγικής πυξίδας” μπορεί και πρέπει να γίνει η βάση μιας τέτοιας πολιτικής. Θα πρέπει να περιλαμβάνει “ρήτρα ουσιαστικής αλληλεγγύης” για όποιο κράτος-μέλος απειλείται η δέχεται επίθεση από τρίτες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Όσον αφορά το ενεργειακό, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο πια ότι η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει την ενεργειακή της αυτονομία, με ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, αλλά τώρα απαιτείται και άμεση στήριξη στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως έχει προτείνει ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης».