Πόρισμα-κόλαφο για τους κρυφούς κόφτες στα επιδόματα ηλικιωμένων άνω των 67 ετών που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Νόμο 4387/2016 έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αλλάξει τη σχετική διάταξη, ώστε στις αιτήσεις για το μηνιαίο βοήθημα των 360 ευρώ να λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα.
Το επίδομα καταβάλλεται για να καλύψει τη διαφορά ετήσιου εισοδήματος ως τις 4.320 ευρώ, για τους άγαμους, χήρους, και χωρισμένους, και ως τις 8.640 ευρώ για τους έγγαμους, μόνο που το όριο αυτό το ξεπερνά η πλειονότητα των δικαιούχων λόγω τεκμηρίων.
Το επίδομα, που φτάνει ως τα 360 ευρώ το μήνα, το έχαναν χιλιάδες ανασφάλιστοι με πραγματικά εισοδήματα της τάξης των 2.000 ευρώ το χρόνο ή ακόμη και με μηδενικά εισοδήματα γιατί λαμβανόταν υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα σύμφωνα με το άρθρο 93 παρ. 1 του Νόμου 4387/2016.
Το 50% και άνω των αιτήσεων απορρίπτονται, καθώς για να δοθούν τα 360 ευρώ δεν λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα, αλλά το τεκμαρτό εισόδημα που βγάζει η εφορία όχι μόνον με βάση τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία των ηλικιωμένων (σπίτι, αυτοκίνητο), αλλά και με ένα ποσό της τάξης των 3.000 ευρώ που το θεωρεί ως ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) ήρθε να επιβεβαιώσει τις αδικίες στη (μη) χορήγηση του επιδόματος ύστερα από πολλές καταγγελίες πολιτών που έχασαν το μηνιαίο βοήθημα, ακόμη και με μηδενικό εισόδημα.
Tο πόρισμα πριν δοθεί στη δημοσιότητα είχε διαβιβαστεί στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΠΕΚΑ, χωρίς να υπάρξει καμία απάντηση και πολύ περισσότερο χωρίς να εξεταστεί καμία αλλαγή στα κριτήρια που θεσπίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου για το επίδομα των 360 ευρώ, που τελικά δίδεται σε πολύ λίγους.
Με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος και την εκ νέου κοινοποίησή του στη νέα ηγεσία του υπουργείου ο ΣτΠ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να τροποποιήσουν τη διάταξη που κόβει το επίδομα λόγω τεκμηρίων και να αξιολογούνται οι αιτήσεις με βάση το πραγματικό εισόδημα, όπως ισχύει για τους δικαιούχους του ΚΕΑ.
Πηγή: eleftherostypos