Το μήνυμα «να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις» έστειλε στην εκδήλωση για την «Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής», ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, εκπροσωπώντας τον υπουργό, Νίκο Δένδια.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Φραγκογιάννης μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης αυτής, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, τονίζοντας πως συνιστά ένα αρχικό βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να επαναπροσεγγίσει τις φίλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, υπό ένα ανανεωμένο πρίσμα.
Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ικανοποιητική την πολιτική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Ειδικότερα, σημείωσε πως έχουν συχνά κοινές θέσεις σε διεθνή ζητήματα και πως με τις περισσότερες χώρες της περιοχής υφίστανται μηχανισμοί πολιτικών διαβουλεύσεων, ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα η Ελλάδα προσβλέπει στην ενεργοποίησή τους. Έμφαση έδωσε στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της κατασκευής υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και στη συνεργασία ερευνητικών κέντρων πανεπιστημίων.
Εστιάζοντας στους κοινούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε αρχικά στην πολιτιστική παράδοση. «Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Χόρχε Λουίς Μπόρχε αναγορεύθηκε στο Ρέθυμνο διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, είπε “μπορείτε να με θεωρείτε έναν Έλληνα εξόριστο στη Νότιο Αμερική που επιστρέφει στην πατρίδα του”». Επίσης, είπε πως κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους περίπου την ίδια περίοδο με τη χώρα μας, πριν από 200 χρόνια. Ακολούθως, επισήμανε τους ιδιαίτερους δεσμούς των Ελλήνων με τους λαούς των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Προσέθεσε πως «ο κινηματογράφος, η μουσική, ο χορός, η ποίηση, η λογοτεχνία, το ποδόσφαιρο και άλλες καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες ενώνουν τους λαούς μας».
Εξίσου, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ομογενειακές οργανώσεις, τονίζοντας πως αμφότερες αποτελούν γέφυρα φιλίας μεταξύ των χωρών μας.
Απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των χωρών της ομάδας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στην Ελλάδα (GRULAC), τους συνεχάρη για τη δυναμική παρουσία τους στα δρώμενα της χώρας μας.
Σημειώνεται πως στην εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά ακύρωσε τη συμμετοχή του για προληπτικούς λόγους, κατόπιν επαφής του με κρούσμα κορονοϊού. Σημειώνεται πως ο κ. Δένδιας είναι πλήρως εμβολιασμένος, υποβλήθηκε σε τεστ και διαγνώστηκε αρνητικός.
Πρέσβης Μεξικού: Λατινική Αμερική και Ελλάδα έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και αξίες που πρέπει να αξιοποιήσουν
«Η Ελλάδα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής μοιράζονται αξίες, στόχους και θέσεις που μας μετατρέπουν σε φυσικούς εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις του παγκοσμίου γίγνεσθαι», τόνισε, ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρεσβευτής του Μεξικού στην Ελλάδα και επικεφαλής της GRULAC, Ντανιέλ Ερνάντες-Γιόζεφ. Μιλώντας για τους στόχους που μοιράζονται η Ελλάδα και οι χώρες της GRULAC, ανέφερε την προώθηση της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. Στο σημείο αυτό, εξήρε την ελληνική πρωτοβουλία επαγρύπνησης για την κλιματική αλλαγή στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική.
Παράλληλα, έστειλε με τη σειρά του το μήνυμα πως η Λατινική Αμερική και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και αξίες που πρέπει να αξιοποιήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως υπάρχει χώρος διεύρυνσης της συνεργασίας.
Εν συνεχεία, είπε ότι το κυριότερο εμπόδιο για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Λατινικής Αμερικής δεν είναι η φυσική απόσταση, αλλά η απόσταση σε σχέση με τη γνωριμία που μπορούν να έχουν οι λαοί πέραν της ιστορίας και ανέδειξε ως σημαντικό την ανάληψη δράσεων για την επικοινωνία των λαών, με έμφαση στους νέους.
Αναφερόμενος στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, είπε πως είναι λαοί με πολυπολιτισμική ταυτότητα και δυναμική παρουσία 826 αυτοχθόνων λαών. Είναι μια οικογένεια συνδεόμενων εθνών, με κοινό πολιτιστικό κορμό, αναγνωρίζουν το πολιτικό τους πλουραλισμό, τη γεωγραφική τους ποικιλομορφία, τις κοινές αξίες και επιδιώξεις και την κύρια δέσμευση να υπάρχει αμοιβαιότητα και τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, επισήμανε.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, εκφράζοντας την πεποίθηση πως πάνω στους οποίους μπορούν να διευρυνθούν οι σχέσεις τους.
Επίσης, ο πρεσβευτής του Μεξικού στη χώρα μας ευχαρίστησε, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για την «Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής», τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσωνα Πιπίνη.
Καταληκτικά, είπε στα ελληνικά πως σύντομα θα μπορεί να εκφράσει τις ιδέες και τα αισθήματά του στην ελληνική γλώσσα, «σε αυτή την όμορφη γλώσσα».
Ν. Ανδρουλάκης: Ισχυροί οι δεσμοί ΕΕ-Λατινικής Αμερικής
Η ΕΕ και η Λατινική Αμερική συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο αντιπρόεδρoς της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες επεκτείνουν τις σχέσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στη σημερινή εκδήλωση, είπε ότι είναι σημαντική και για ένα ακόμη λόγο, την παρουσία ισχυρών ελληνικών κοινοτήτων σε αρκετές χώρες της περιοχής.
Ακολούθως, υπογράμμισε πως ένας από τους τομείς που απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ιάσων Πιπίνης: Η Ελλάδα επιδιώκει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική
«Παρά τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσωνας Πιπίνης. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως «μοιραζόμαστε ίδιες αξίες, διατηρούμε ιστορικούς φιλικούς δεσμούς, υπάρχει μια ειλικρινής αμοιβαία αγάπη», προσθέτοντας ότι σε πολλά διεθνή ζητήματα οι δύο χώρες έχουν εκφράσει ίδια ή παρόμοια θέση.
Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, με τον χαιρετισμό του οποίου ξεκίνησε η εκδήλωση, τόνισε πως η Ελλάδα επιδιώκει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική. Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι από μια στενότερη προσέγγιση Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής μπορούν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές.
Αναλυτικότερα, τόνισε την ανάγκη του πολιτικού διαλόγου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κοινά προβλήματα και οι κοινές προκλήσεις που αναδύονται ειδικά στη μετά-κορωνοϊό εποχή, αναφέροντας τον σεβασμό σε κοινές αξίες, όπως είναι η Δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά τους τομείς που μπορεί να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο πλευρών, ο Ιάσων Πιπίνης ανέφερε τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Λατινικής Αμερικής, σημειώνοντας ότι μπορεί να έχει πολλά οφέλη: να προσελκύσει μεγάλο αριθμό Λατινοαμερικανικών τουριστών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Καταλήγοντας την ομιλία του, ο κ. Πιπίνης προέταξε πως οι δύο πλευρές έχουν μια ευκαιρία τώρα να απλώσουν το χέρι ο ένας στον άλλο και να διευρύνουν τη συνεργασία τους.
Κ. Αντωνόπουλος: Επανεκκίνηση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λατινική Αμερική
«Είναι μια σημαντική ημέρα για να κάνουμε επανεκκίνηση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λατινική Αμερική». Με το μήνυμα αυτό ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.
Επισήμανε πως υπάρχει ένα μεγάλο δέσιμο και μια μεγάλη οικειότητα όταν ταξιδεύεις στις χώρες αυτές, όταν ταξιδεύεις ως Έλληνας και Ευρωπαίος.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της λατινοαμερικανικής αγοράς, είπε ότι έχει 650 εκατ. πληθυσμό και είναι ενιαία στον τρόπο που σκέφτεται και συναλλάσσεται και προσέθεσε πως μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στους πολύ φτωχούς και πολύ πλούσιους και αναπτύσσεται μια μεσαία τάξη. Αυτό αποτελεί επιχειρηματικά τη μεγάλη πρόκληση, συμπλήρωσε.
Ειδικότερα, εντόπισε ότι υπάρχει συσσωρευμένη ανάγκη στις χώρες αυτές για υποδομές.
Όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Λατινικής Αμερικής, παρατήρησε ότι είναι στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής.
Εν κατακλείδι, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης.
Δ. Δρόσος: Τα τμήματα ισπανικών σπουδών στα πανεπιστήμια λειτουργούν ως διαπολιτισμικοί διαμεσολαβητές
Στην επανεισαγωγή της ισπανικής γλώσσας και την εισαγωγή της πορτογαλικής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Δημήτρης Δρόσος. Τόνισε πως μόλις χθες το Διεθνές Ινστιτούτο Λατινοαμερικανικής Λογοτεχνίας ανέθεσε στο τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνα τη διεξαγωγή του συνεδρίου του για το 2023, ενώ για το 2022 προγραμματίζεται η διοργάνωση άλλου συνεδρίου. Επιπροσθέτως, ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα τέλη του περασμένου αιώνα τιμά ανθρώπους του πνεύματος καταγόμενους από τη Λατινική Αμερική.
Τέλος, σημείωσε πως τα δύο τμήματα ισπανικών σπουδών που υπάρχουν στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μας λειτουργούν ως διαπολιτισμικοί διαμεσολαβητές.