Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Το 2022 έκλεισε με επιδόσεις-ρεκόρ στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων για τη χώρα μας, οι οποίες κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCΤΑD).

Ενθαρρυντική ήταν επίσης η ποιοτική σύνθεση των επενδύσεων, σύμφωνα με έρευνα της EY, καθώς αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στον κλάδο υπηρεσιών λογισμικού και της πληροφορικής, όλοι κλάδοι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κολοσσοί όπως η Microsoft, η Pfizer, η Google, η J.P. Morgan, η Amazon, η Digital Realty επένδυσαν μεταξύ άλλων τα τελευταία τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα.

Το 2023 ξεκίνησε δυναμικά για τη χώρα μας παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Εγινε γνωστό πως ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός και παγκόσμιος leader στην κατασκευή τσιπ ημιαγωγών Intel βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν και τις συνθήκες που επικρατούν τα τρία τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο πόσο σημαντική είναι η επιτυχία της χώρας μας και τα ρεκόρ που καταγράφει στον κλάδο των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να κοιτάει μπροστά και ψηλά.