Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκίνησε το 1985 ως πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και αναδείχτηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα ως θεσμός υψηλού κύρους στην Ευρώπη. Με την πάροδο των ετών η πρωτοβουλία συνέβαλε στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και των περιχώρων τους, με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Με την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η Ελευσίνα εντάσσεται στην οικογένεια που αποτελείται από τις 70 και πλέον ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν λάβει τον τίτλο μέχρι σήμερα. Η Ελευσίνα είναι η τέταρτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα (1985), τη Θεσσαλονίκη (1997) και την Πάτρα (2006).

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα πλούσιο και καινοτόμο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης», που αναπτύσσεται σε τρεις κεντρικούς θεματικούς άξονες: Ανθρωπος-Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργασία.

Η Ελευσίνα, ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας, διαθέτει σπάνιο αρχαιολογικό πλούτο. Ο ναός της Δήμητρας και της Περσεφόνης, η είσοδος του Κάτω Κόσμου στο Πλουτώνειο, οι Καρυάτιδες των Προπυλαίων και τα συμπαγή τείχη δημιουργούν έναν από τους πλέον αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ακόμα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης ανακαινίζεται για να στεγάσει τα σπουδαία μνημεία της πόλης.

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η φαντασμαγορική τελετή έναρξης, το «Μυστήριο 0», στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, σε ιδέα του γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Κρις Μπόλντουιν.

Οι εορτασμοί της τελετής έναρξης θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα, 5 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη περιήγηση στην πόλη της Ελευσίνας, στα μουσεία, στην αγορά, στις εκδηλώσεις της. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://2023eleusis.eu.