Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Ο Γιάννης Διακογιάννης πέθανε σε ηλικία 91 ετών και η ελληνική δημοσιογραφία, το ποδόσφαιρο της Ελλάδας, αλλά και η χώρα ολόκληρη, πενθούν για τον χαμό της κορυφαίας φωνής του αθλητισμού. Οι χαρακτηριστικές περιγραφές του σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και η καθηλωτική παρουσία του στην «Αθλητική Κυριακή» επέτρεψαν στο ποδόσφαιρο να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο κοινό και στην Ελλάδα, μετατρέποντας τον Γιάννη Διακογιάννη σε σύμβολο του αθλήματος για τη χώρα μας.

Από τον Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»). Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία). Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων». Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Ελληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε στον Γιάννη Διακογιάννη τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, για την προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία.

Οι μεταδόσεις του αποτέλεσαν πρότυπο, δηλαδή όποιος έπιανε μικρόφωνο να κάνει μετάδοση είχε να συγκριθεί με τον Γιάννη Διακογιάννη. «Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί του Διακογιάννη φωνή». Ετσι θα τον θυμόμαστε για πάντα και θα τον έχουμε μέσα στην καρδιά μας. Αιωνία του η μνήμη.