Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού για τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου με τίτλο «2022 – Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σε μια χρονιά με πόλεμο, πανδημία, ενεργειακή κρίση, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε τη μεγάλη επιστροφή του».

Ειδικότερα, ξεπεράσαμε κατά 2,5 με 3 δισ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού και τα έσοδα ήδη φτάνουν τα 18 δισ. ευρώ. Η σεζόν ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου, νωρίτερα από ποτέ, και συνεχίζεται ακόμα. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ενισχύει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που καταγράφουν άνοδο τον Οκτώβριο (ΕΛΣΤΑΤ) σε σχέση με το 2019. Οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση αυξήθηκαν κατά 34,13% και κατά 18,01% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία και σε αυτόν τον κλάδο μεταξύ άλλων, ο τουρισμός δείχνει να τις ξεπερνάει και να παραμένει στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου. Σημαντικές έρευνες κατατάσσουν το ελληνικό τουριστικό brand αυτήν τη στιγμή πέμπτο στον κόσμο, σε καλύτερη θέση μάλιστα από αυτήν που κατέχουν οι ΗΠΑ.

Αν σκεφτεί κανείς πως βρισκόμαστε εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, ενεργειακής κρίσης και πανδημίας, η σημασία της εξαιρετικής επίδοσης της χώρας μας στον τουρισμό τη φετινή σεζόν είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μια μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, για να πετύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον, είναι η εφαρμογή του μοντέλου «τουρισμός τεσσάρων εποχών» στη χώρα μας. Κάτι που είναι εφικτό πλέον, όπως φαίνεται άλλωστε και από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στον τουρισμό είναι αναμφισβήτητο. Στο χέρι μας είναι να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν μας και –γιατί όχι– να γίνουμε η πρώτη δύναμη παγκοσμίως στον κλάδο μέσα στην επόμενη δεκαετία.