Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Ο τέως πρωταγωνιστής των ταινιών Τζέιμς Μποντ, Ντάνιελ Κρεγκ, στέλνει τουρίστες στην Ελλάδα. H νέα ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί με τίτλο «Glass Onion: A Knives out Mystery», προβάλλεται από τις 23 Δεκεμβρίου στο Netflix. Η εν λόγω ταινία γυρίστηκε σε μαγευτικά ελληνικά τοπία, ειδικότερα στις Σπέτσες και στο Πόρτο Χέλι και έχει τρελάνει στην κυριολεξία τους Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι αναζητούν μανιωδώς στη μηχανή αναζήτησης Google τις «διακοπές στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με στοιχεία από τη γνωστή μηχανή αναζήτησης που παρέθεσαν οι «Times», ο αριθμός των σχετικών αναζητήσεων έχει διπλασιαστεί μετά την προβολή της ταινίας, σε επίπεδα που συναντάμε το καλοκαίρι. Ο παραγωγός της ταινίας, Ραμ Μπέργκμαν, σχολίασε ότι μετά την ταινία ο κόσμος «100% θα θέλει να πάει στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα έγινε ήδη, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ένας ελκυστικός τόπος για το γύρισμα ξένων ταινιών. Μεγάλες παραγωγές φτάνουν εδώ, προτιμώντας την από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες που υπήρξαν πρωτοπόρες στον τομέα αυτόν. Αυτή η μεγάλη επιτυχία πιστώνεται στον ΕΚΟΜΕ και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά τους τα τελευταία χρόνια.

O ΕΚΟΜΕ ειδικότερα, τρέχοντας τα προγράμματα cash rebate που προβλέπουν την επιστροφή έως και 40% των επιλέξιμων δαπανών σε όσους πραγματοποιούν κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα αλλά και το πρόγραμμα tax relief που προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε εγχώριες παραγωγές, έχει κάνει τη διαφορά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τη δεκαετία του 1960 σημαντικές ταινίες βραβευμένες με Οσκαρ και όλες τους κλασικές πλέον σήμερα, όπως «Ο Ζορμπάς», το «Ποτέ την Κυριακή» αλλά και τα «Κανόνια του Ναβαρόνε», γυρίστηκαν στη χώρα μας, έκαναν την Ελλάδα μόδα και την επέβαλαν ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Σήμερα, λοιπόν, με πολύ περισσότερες δυνατότητες και εργαλεία συγκριτικά με τότε, είναι στο χέρι μας να γράψουμε με χρυσά γράμματα τη νεότερη ιστορία του κινηματογράφου και της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας.