Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλον τον πλανήτη.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε συμμετείχα στον φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ που διοργάνωσε η Δημοτική Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Χαλανδρίου μαζί με την τοπική ΟΝΝΕΔ, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα». Περισσότερα για τη «Φλόγα» μπορεί να βρει κανείς ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.floga.org.gr/. Οποιος επιθυμεί να κάνει μια δωρεά και να στηρίξει αυτήν την ξεχωριστή πρωτοβουλία μπορεί να το κάνει εδώ: https://www.floga.org.gr/thelw-na-boh8hsw/kanw-dwrea/.

Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» ιδρύθηκε το 1982 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο, γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους του ογκολογικού τμήματος. «Η Φλόγα» είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σήμερα «Η Φλόγα» αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Στη χώρα μας νοσούν περίπου 300 παιδιά κάθε χρόνο. Η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Η κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών φορέων παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας και γονέων των ασθενών παιδιών με καρκίνο έφερε αποτέλεσμα.

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου 2021, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, μέσω της πρωτοβουλίας «Βοήθεια στα παιδιά με καρκίνο» ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της περίθαλψης των παιδιών σε όλη την ΕΕ. Ο στόχος όλης της διεθνούς ιατρικής κοινότητας είναι μηδέν θάνατοι, μηδέν απώτερες επιπλοκές.

Η πολιτεία, η κοινωνία, αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, αξίζει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους μικρούς ήρωες της ζωής.