Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Ενα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες σε λύκειο στη Νέα Ερυθραία. Δίδυμα αδέρφια χαράκωσαν για άγνωστο λόγο στο μάγουλο συμμαθητή τους με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν. Και τα τρία παιδιά που εμπλέκονται στο περιστατικό είναι 16 ετών. Με τραύμα στο φρύδι, το παιδί μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», τα δίδυμα οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς.

Η ασφάλεια των πολιτών είναι βασικό συστατικό κάθε δημοκρατίας, πόσο μάλλον η ασφάλεια ανήλικων παιδιών. Σίγουρα στην πλειονότητα των περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού η έμφαση πρέπει να δίνεται στη διαπαιδαγώγηση προτού ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ποινικού δικαίου και της καταστολής. Ταυτόχρονα όμως η πολιτεία οφείλει να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο του σχολικού εκφοβισμού. Να προβλέπονται σημαντικές ποινές για τους ανηλίκους αλλά και για τους γονείς τους και τους διευθυντές των σχολείων.

Το bullying, εκτός από την ποινική του διάσταση, ενέχει και αστική ευθύνη τόσο των ίδιων των δραστών όσο και των προσώπων που είχαν την υποχρέωση ασφάλειας, πρόνοιας και προστασίας τους. Ειδικότερα, προβλέπεται υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, η οποία θα καλύπτει τόσο τις υλικές ζημίες όσο και την ηθική βλάβη που υπέστη το θύμα του bullying.

Επαναφέρω λοιπόν δύο προτάσεις μου που στοχεύουν στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών: να θεσμοθετηθεί η ύπαρξη σε κάθε σχολείο δύο ψυχολόγων, που θα λειτουργούν και ως σύμβουλοι των μαθητών για ζητήματα σχολικής ζωής. Επίσης, η ένταξη του μαθήματος της ψυχικής υγείας, από το δημοτικό ακόμα, σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.
Η πολιτεία, η κοινωνία των πολιτών και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά με σκοπό να δώσουμε τέλος στη σύγχρονη μάστιγα του σχολικού εκφοβισμού. Ως εδώ!