Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Με το δράμα εποχής «Πανσέληνος» επέστρεψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο λογοτέχνης και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής, ο οποίος τιμήθηκε φέτος από την Ενωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με το βραβείο «Κάρολος Κουν» 2020-2021 για το «Το κάλεσμα του Προμηθέα» αλλά και για το σύνολο των έργων του.

Είχα τη μεγάλη χαρά να παρακολουθήσω την παράσταση από κοντά. Το έργο εκτυλίσσεται το 1970 στο Παρίσι. Η υπόθεσή του μεταφέρεται την εποχή της χούντας και περιγράφει χαρακτήρες και καταστάσεις σε χρόνια έντονα και σημαδιακά. Τα νοήματα της κοινωνικής και πολιτικής απελευθέρωσης που προβάλλει παραμένουν επίκαιρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής προτίμησε αυτήν την εποχή, παρόλο που έζησε στο Παρίσι μια δεκαετία αργότερα. Η επιλογή του αυτή έγινε με σκοπό να αναδείξει τις πολιτικές και ιδεολογικές αναστατώσεις της εποχής εκείνης και να μας θυμίσει πως ο δρόμος προς την ελευθερία, όσο δύσκολος και δύσβατος και να είναι, αξίζει να τον ακολουθήσουμε με θάρρος και ειλικρίνεια. Θέλησε ακόμα να αποτυπώσει τις αναμνήσεις του από τα χρόνια της νεότητάς του, όταν γνώρισε τη σπουδαία εικαστικό του θεάτρου Λίλα ντε Νόμπιλι, της οποίας υπήρξε μαθητής και άφησε εποχή για τις συνεργασίες της με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως o Λουκίνο Βισκόντι και o Φράνκο Τζεφιρέλι.

Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών που συμμετείχαν ήταν εξαιρετικές. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους, όπως και στον υπεύθυνο της μουσικής σύνθεσης και των χορογραφιών, οι οποίες ήταν μαγευτικές. Το έργο «Πανσέληνος» διέπεται από πολιτική σκέψη και πάθος και ως θεατή σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή. Ο Χριστόφορος Χριστοφής είναι το παρόν και το μέλλον του ελληνικού θεάτρου. Ενας σπουδαίος τεχνίτης του λόγου, υπηρετεί την τέχνη του ακούραστα μέσα από τα έργα του, που μας εμπνέουν και μας συγκινούν όλους.

Θα έχω σίγουρα για πολύ καιρό ακόμα στο μυαλό και στην καρδιά μου, την «Πανσέληνό» του. Εύγε για αυτήν τη μοναδική δημιουργία!