Το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Τοποθεσίας 2022 απέσπασε η θρυλική παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας που εν καιρώ πανδημίας υποδέχτηκε γυρίσματα της πολυβραβευμένης ταινίας «Το τρίγωνο της θλίψης», του Σουηδού Ρούμπεν Εστλουντ, η οποία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Η βράβευση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Film Commission (EUFCN) πραγματοποιήθηκε στην 73η Μπερλινάλε στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του European Film Market. Το 2018, το ίδιο βραβείο έλαβε η Κέρκυρα της τηλεοπτικής σειράς «The Durrells», κάνοντας ήδη δύο τις βραβεύσεις για την Ελλάδα από το 2017, οπότε και καθιερώθηκε ο θεσμός της Καλύτερης Κινηματογραφικής Τοποθεσίας της χρονιάς.

Η Ελλάδα έγινε ήδη, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ένας ελκυστικός τόπος για το γύρισμα ξένων ταινιών. Μεγάλες παραγωγές φτάνουν εδώ, προτιμώντας την από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες που υπήρξαν πρωτοπόρες στον τομέα αυτόν. Αυτή η μεγάλη επιτυχία πιστώνεται στον ΕΚΟΜΕ και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά τους τα τελευταία χρόνια.

O ΕΚΟΜΕ ειδικότερα, τρέχοντας τα προγράμματα cash rebate, που προβλέπουν την επιστροφή έως και 40% των επιλέξιμων δαπανών σε όσους πραγματοποιούν κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, αλλά και το πρόγραμμα tax relief, που προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε εγχώριες παραγωγές, έχει κάνει τη διαφορά. Ειδικότερα, με αυτόν τον τρόπο αλλά και με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει εκατοντάδες σημαντικές παραγωγές που αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ επένδυσης τον χρόνο.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως πίσω από τον όρο «ελληνικό Χόλιγουντ» κρύβεται μια ολόκληρη βιομηχανία εν τη γενέσει της. Με σημαντικά οφέλη τόσο για τον κλάδο του κινηματογράφου στη χώρα μας όσο και για τον τουρισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τη δεκαετία του 1960 σημαντικές ταινίες βραβευμένες με Οσκαρ και όλες τους κλασικές πλέον σήμερα, όπως «Ο Ζορμπάς», το «Ποτέ την Κυριακή» αλλά και τα «Κανόνια του Ναβαρόνε», γυρίστηκαν στη χώρα μας, έκαναν την Ελλάδα μόδα και την επέβαλαν ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Σήμερα, λοιπόν, με πολύ περισσότερες δυνατότητες και εργαλεία συγκριτικά με τότε, είναι στο χέρι μας να γράψουμε με χρυσά γράμματα τη νεότερη ιστορία του κινηματογράφου και της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας.