«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που έχει συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων του Αμερικανού ιδιώτη Λέοναρντ Στερν.

H πρώτη επανένωση στον Παρθενώνα που αποδίδεται από κράτος σε κράτος έγινε πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2022, με την επιστροφή στην Ελλάδα του θραύσματος Fagan από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο στη Σικελία. Αυτή η κίνηση της γειτονικής χώρας άνοιξε τον δρόμο που μένει να ακολουθηθεί και από αλλού, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση του μνημείου-σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, του Παρθενώνα, στην αποκατάσταση της ιστορίας και της δημοκρατίας.

Η βρετανική κοινή γνώμη στηρίζει το ελληνικό αίτημα. Ειδικότερα, περίπου ένας στους δύο ή το 54% των Βρετανών συμφωνεί με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του οργανισμού Parthenon Project.

Τι σημαίνουν άραγε τα Γλυπτά του Παρθενώνα για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό; Σημαίνουν τα πάντα. Αποτελούν την εθνική μας υπερηφάνεια. Ενα σύμβολο αισθητικής και καλλιτεχνικής τελειότητας που σηματοδοτεί το ένδοξο παρελθόν μας αλλά και τα όνειρά μας για ένα λαμπρό μέλλον. Αποτελούν με κάποιον τρόπο την ψυχή της πατρίδας μας. Μια χώρας που έχει περάσει τόσο πολλά και έχει καταφέρει να στέκεται όρθια και υπερήφανη μέσα στους αιώνες της ιστορίας.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία και έτσι να λάμψει και πάλι το ελληνικό φως πάνω στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όσο γρηγορότερα γίνει η επανένωσή τους τόσο το καλύτερο για την ανθρωπότητα.ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ