Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη και παιδί πολύτεκνης οικογένειας, ο Βαγγέλης Μπαταρλής βρίσκεται ανάμεσα στους βραβευμένους αστυνομικούς, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να του απονεμηθεί το μετάλλιο του Αστυνομικού Σταυρού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα τελευταία 13 χρόνια τιμά το αστυνομικό σώμα με αυταπάρνηση, πρόθυμος να θυσιαστεί για τον συνάνθρωπο ενώ παράλληλα εν ώρα υπηρεσίας έχει τραυματιστεί πολλές φορές πολύ σοβαρά. Ευαισθητοποιημένος σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, έχει σώσει τρία ανήλικα παιδιά από τον πατέρα τους που τα κακοποιούσε. Σε άλλη περίπτωση, είχε βοηθήσει να εξιχνιαστεί ένα περιστατικό διαδικτυακού εκβιασμού με θύμα μια 16χρονη. Το 2020 έσωσε μια γυναίκα από βέβαιο πνιγμό στην περιοχή του Αλίμου, ενώ είχε πέσει από ύψος 10 μέτρων για να συλλάβει έναν διαρρήκτη, κάτι που τον οδήγησε στο νοσοκομείο.

Η αστυνόμευση είναι μια ευαίσθητη και δύσκολη υπόθεση. Κυρίως είναι μια υπόθεση εφαρμογής των νόμων. Χιλιάδες νέοι αστυνομικοί με αυταπάρνηση βρίσκονται καθημερινά στην υπηρεσία του πολίτη. Προστατεύουν εμάς και τις περιουσίες μας και στην προσπάθειά τους αυτήν έρχονται αντιμέτωποι συχνά με το οργανωμένο έγκλημα, με βίαιους και τοξικούς ανθρώπους που συνειδητά επιλέγουν να βλάψουν τον συνάνθρωπό τους και φυσικά με τους γνωστούς άγνωστους με τις κουκούλες και τα μαδέρια. Ερχονται ακόμα αντιμέτωποι και με έκτακτα φαινόμενα όπως φυσικές καταστροφές.

Ειδικότερα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις φωτιές της Πεντέλης, για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων και ζώων, κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω καθώς βρέθηκα στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες. Τους χρωστάμε πολλά και τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη.

Σίγουρα υπάρχουν και περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, τα οποία όμως είναι προφανώς η εξαίρεση και όχι ο κανόνας και σαφώς είναι καταδικαστέα από όλους μας και από τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας αλλά και ομαλότητας και ευημερίας σε μία χώρα. Ετσι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα του ρόλου που επιτελεί η αστυνομία. Από την πλευρά της πρέπει να έρθει ακόμα πιο κοντά στους πολίτες και να εδραιώσει ακόμα περισσότερο μια σχέση εμπιστοσύνης. Σύγχρονοι ήρωες όπως ο Βαγγέλης Μπαταρλής, δείχνουν τον δρόμο σε ολόκληρο το σώμα με το φωτεινό παράδειγμά τους.