Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Ο εφοπλιστής Αρης Θεοδωρίδης, που έχει να παρουσιάσει πλούσιο κοινωνικό έργο, δωρίζει 35 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης: «Οδυσσέας – Οι Έλληνες και η θάλασσα». Στις 14 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο, τη μελέτη για το οποίο έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano.

Στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης θα φιλοξενηθούν πλοία που σχετίζονται με την ελληνική ναυτική παράδοση όπως είναι το θωρηκτό Αβέρωφ, η τριήρης «Ολυμπιάς», το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty», το υποβρύχιο «Πρωτεύς». Το πάρκο θα καταλαμβάνει συνολικά 26 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων. Στον χώρο προβλέπεται επίσης να υπάρχει υπαίθρια έκθεση σκαφών, συνεδριακό κέντρο 400 ατόμων αλλά και σύσταση καρνάγιου για την αναβίωση της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης, με σκοπό να κατασκευάζονται μικρά ξύλινα σκάφη για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ο Αρης Θεοδωρίδης έχει να παρουσιάσει ευρύ κοινωνικό έργο καθώς έχει συνδράμει κατά το παρελθόν στη δημιουργία προπονητηρίου για τις ανάγκες της ολυμπιονίκη στη σκοποβολή Αννας Κορακάκη αλλά και στην αποκατάσταση της οικίας Παύλου Μελά.

Ο υφυπουργός Αμυνας κ. Χαρδαλιάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενίσχυσης της ναυτικής ισχύος της πατρίδας».

To σημαντικό έργο αυτό αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας αλλά και στην ανάδειξη της ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας. Η ελληνική ναυτοσύνη άλλωστε είναι διαχρονικά σημαντική πτυχή της εθνικής μας ταυτότητας. Αρκετοί από τους νέους ανθρώπους που θα επισκεφθούν το Πάρκο, θα εντυπωσιαστούν τόσο που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακολουθήσουν μια καριέρα στο Εμπορικό ή το Πολεμικό Ναυτικό, και έτσι να ενταχθούν στη μεγάλη ναυτική οικογένεια. Η σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα, μια σχέση αγάπης, ενισχύεται σημαντικά!

Η ολοκλήρωση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού έργου για την Αττική και τη χώρα μας ευρύτερα αναμένεται στα τέλη του 2025. Θα θυμόμαστε, θα ευγνωμονούμε για πάντα και θα τιμούμε τον Έλληνα ευπατρίδη Αρη Θεοδωρίδη.