Σοβαρές καταγγελίες για έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού κατά την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς του περασμένου Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη αποτυπώνονται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Αφιδνών, που πραγματοποιήθηκε την 31η Αυγούστου.
Δημοσιοποιήθηκαν μόλις την περασμένη Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού Ιπποκρατείου Πολιτείας, με τα μέλη του συλλόγου να διακηρύσσουν ότι προτίθενται να στραφούν νομικά κατά του Δήμου Ωρωπού. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αφιδνών. Οσα ειπώθηκαν και έχουν αποτυπωθεί στα πρακτικά θυμίζουν έντονα τις καταγγελίες για έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού που είχαν δημόσια διατυπωθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι.
«Υπάρχουν δύο γεωτρήσεις που καλύπτουν τη Δροσοπηγή και το χωριό, οι γεωτρήσεις του Κάρλου, του Παπασωτηρίου (…) και δεν μπήκανε ποτέ μπροστά, δεν είχαν νερό οι πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά», δήλωσε δημόσια ένας από τους δημότες που μετείχαν στη συνέλευση. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι δεν έκανε τίποτα, παρότι μεσολάβησαν δύο ημέρες μέχρις ότου η φωτιά φθάσει από τη Βαρυμπόμπη στα σπίτια του οικισμού. «Ποια προληπτικά μέτρα πάρθηκαν από τις 3 μέχρι τις 5 Αυγούστου, που μεταπήδησε η φωτιά από το Τατόι στις Αφίδνες; Πού συνεδρίασαν τα αρμόδια όργανα;» διερωτήθηκε δημόσια και συνέχισε: «Πριν από τη φωτιά υπήρχαν δύο μελέτες. Η μία ήταν του καθαρισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Γυρόφερνε στα συρτάρια της γραφειοκρατίας επί τρία χρόνια. Ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία φέτος, στις 12 Μαΐου, και υλοποίησε ένα 15%-20%». Εντονη αντιδικία υπήρξε για το ζήτημα διακοπής της υδροδότησης, με αποτέλεσμα οι υδροφόρες της Πυροσβεστικής να αδυνατούν να ανεφοδιαστούν.
Ορισμένοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έδειξαν ως υπαίτια την ΕΥΔΑΠ: «Οση ώρα έδινε νερό η ΕΥΔΑΠ, είχαμε νερό στο πάρκο. Αυτό είναι απλό, ξεκάθαρο», δήλωσε εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης. Αλλοι απέδωσαν το πρόβλημα στη μη ενεργοποίηση γεννητριών που είχαν τοποθετηθεί στα αντλιοστάσια, με τον έναν από αυτούς να κατηγορεί τη δημοτική αρχή λέγοντας ότι το ένα από τα αντλιοστάσια κάηκε επειδή δεν είχαν φροντίσει να απομακρύνουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από το εσωτερικό του. «Εγώ σου λέω η Ιπποκράτειος έμεινε γιατί κάηκε το Α΄ (αντλιοστάσιο), οκτώ η ώρα, γιατί είχε τα στολίδια μέσα». Στη διάρκεια της συνέλευσης μάλιστα προέκυψε ότι το σχέδιο «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών δεν ήταν συμπληρωμένο – επικαιροποιημένο: «Το σχέδιο “Ιόλαος” που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι συμπληρωμένο. Το έχω εδώ. Δεν έχει κανένα όνομα υπευθύνου, κανένα τηλέφωνο υπευθύνου».
Από τα πυρά των κατοίκων και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης δεν γλίτωσε η Πυροσβεστική. Από τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν δημόσια, «τα αυτοκίνητα που έστειλε ως ενίσχυση το Πυροσβεστικό Σώμα και οι υδροφόρες δεν ανέβηκαν ποτέ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και δεν μπήκαν ποτέ μέσα στο χωριό των Αφιδνών. (…) Το δωδεκάτονο που μας έστειλε η Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς να ξέρει τον τόπο, έστειλε τέσσερα οχήματα χωρίς να ξέρει ότι στο χωριό μέσα είναι πολύ στενά και δεν μπορούν να περάσουν».
Τα πρακτικά της συνεδρίασης όπως και η τεχνική έκθεση που συνέταξε ο πραγματογνώμονας, πρώην αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, για λογαριασμό του Συλλόγου Ιπποκρατείου Πολιτείας, έχουν ήδη δοθεί σε δύο δικηγόρους με εντολή να κινηθούν νομικά.
Πηγή: kathimerini.gr