Ο ευρωβουλευτής από την Κύπρο Φειδίας Παναγιώτου πέρασε την «κόκκινη γραμμή» και ίσως κατάλαβε πλέον ότι όλα έχουν τα όριά τους. Τώρα, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Οσο για τους ψηφοφόρους στην Κύπρο, αυτοί να δούμε πώς και τι θα μαζέψουν. Οπως ενημέρωσε το σωματείο «Σύνδεσμος Συζύγων/Τέκνων Αγνοουμένων Οι 1619», στις 20 Ιουλίου σε εκδήλωση μνήμης στην Κύπρο για τα όσα έγιναν το 1974, προσέγγισαν τον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου και ζήτησαν την αρωγή του για την ανάδειξη του μείζονος εθνικής και ανθρωπιστικής σημασίας θέματος των αγνοουμένων από την εισβολή του Αττίλα. Βρέθηκαν προ οδυνηρής έκπληξης: «Μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου», είπε σε μια κυρία. «Ποια νομίζεις ότι είσαι;». Και άλλα εξωφρενικά, όπως «εν τζι εν μόνο εσύ, κόρη μου, που είσαι ορφανή», «τζι εγώ έχω θείο αγνοούμενο, αλλά εν κάμνω έτσι» και «εν τζι έτσι που δουλεύκει το Ευρωκοινοβούλιο», φέρεται να τους είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Απίστευτες προσβολές. Ακολούθησε, φυσικά, θύελλα. Αλλά, έτσι είναι η κάλπη. Μετά την απομάκρυνση, το λάθος δεν αναγνωρίζεται. Ο Φειδίας Παναγιώτου προσπαθεί τώρα να τα μαζέψει, λέγοντας ότι «επέμενε μία κοπέλα και είπα δύο-τρεις κουβέντες παραπάνω είναι η αλήθεια. Μόλις τελείωσε η συνομιλία είπα ‘‘συγγνώμη, πάντως, αν σε θύμωσα, αν είπα καμιά κουβέντα παραπάνω’’». Ας του πει κάποιος ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Ολα τα είχαμε, προέκυψε λοιπόν από την κάλπη και ο Φειδίας Παναγιώτου. Είναι ένας από τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές, μόλις 24 ετών. Επάγγελμα: youtuber (κυρίως φαρσέρ) ή influencer, πείτε τον όπως θέλετε, από το 2019. Η πολιτική μας αποκτά χαρακτηριστικά matrix. Οταν είμαστε «κολλημένοι» με το κινητό και «σκρολάρουμε» (συνήθως άσκοπα) από το πρωί ως το βράδυ, επόμενο είναι αυτό να έχει συνέπειες. Τον Φειδία ακολουθεί μέγα πλήθος, άνω των δυόμισι εκατομμυρίων και φυσικά εξ αυτού βγάζει ένα σωρό χρήματα. Εδώ μην κάνετε ερωτήσεις περί κριτηρίων για τη δημοφιλία, διότι κάνει «τζιζ», καθώς η υποκειμενικότητα και η «θολούρα» θριαμβεύουν. 71.330 Κύπριοι ψηφοφόροι τον έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις πρόσφατες εκλογές. Πρόκειται για ποσοστό 19,4%, όταν μεγάλα κυπριακά κόμματα όπως ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ έλαβαν αντίστοιχα 24,8%, 21,5% και 9,7%. Με λίγα λόγια, οι ψηφοφόροι της Κύπρου διά του φαρσέρ έκαναν μια φάρσα στο πολιτικό τους σύστημα. Δηλαδή, στον εαυτό τους. Αλλά αυτό το τελευταίο μάλλον έγινε κατανοητό –με οδυνηρό τρόπο– κατόπιν εορτής, όπως συνήθως γίνεται με τα λάθη.
Υπάρχουν και εκπλήξεις
Από τη γενιά Υ στη γενιά Ζ, τους λεγόμενους μετα-millennials. C’est la vie που λένε και οι Γάλλοι. Πρόκειται για κοινωνικές διεργασίες που απλά τις υφιστάμεθα διαχρονικά, χωρίς να γνωρίζουμε το πώς και το γιατί. «Λαλώ μια νύχτα, βλάκα Φειδία, αν δεν ψηφίζεις και δεν ασχολείσαι, πάντα θα βγαίνουν οι ίδιοι φλώροι και είπα φτάνει…», μας ανέφερε πως είπε στον εαυτό του και μπούκαρε στην αρένα. Στις νεαρές ηλικίες φέρεται μάλιστα να σάρωσε. «Trendy» πράγματα. Οσον αφορά την εθνική πολιτική μας σκηνή, εδώ ανοίγουν κατά καιρούς «περίεργοι» κύκλοι. Συνήθως δεν αργούν να κλείσουν, αλλά τη ζημιά τους την κάνουν. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πρέπει να επιπλήττονται οι ψηφοφόροι για τις ανορθολογικές ή μηδενιστικές επιλογές τους, ή να επιπλήττονται αυτοί που τρόπον τινά τους «προδιαθέτουν» (αυτή είναι συνήθως η δικαιολογία) να διαμαρτυρηθούν στην κάλπη. Οπως και να έχει, στη δημοκρατία δικαιούνται να επιπλήττουν –εντός ορίων φυσικά– οι πάντες τους πάντες. Και, φυσικά, προβλέπονται και οι «εκπλήξεις» τύπου Φειδία. Ομως, εδώ δημιουργούνται «σταθμοί» αυτοκριτικής. Πολλοί που άκουσαν τις τοποθετήσεις του νεαρού Ελληνοκύπριου ευρωβουλευτή, είναι σίγουρο πως μετάνιωσαν για την ψήφο τους. Αλλά είναι αργά για δάκρυα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στην πολιτική και στην επικοινωνία. Αυτό είναι διεθνές φαινόμενο και οφείλουν όλοι στη Λευκωσία και στην Αθήνα να το λάβουν υπ’ όψιν, ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση. Η επένδυση στην ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας είναι πλέον μονόδρομος. Μεγάλο τμήμα της Κύπρου μας παραμένει υπό κατοχή από τον Αττίλα και η έκφραση μηδενιστικών απόψεων από Ελληνες ευρωβουλευτές αποκαρδιώνει. Ας ελπίσουμε ότι ο Φειδίας Παναγιώτου, μετά απ’ όλα αυτά, θα μπορέσει να καταστεί τρόπον τινά χρήσιμος στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων μας.