Φρένο στην εκμετάλλευση ΑΜΚΑ ανασφάλιστων αλλά και κάποιων εποχιακών εργατών που δεν ζουν πια στην Ελλάδα βάζει ο υπουργός Υγείας με διάταξη που προωθεί άμεσα στη Βουλή. Καμπανάκι για τον Θάνο Πλεύρη χτύπησε η αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη η οποία εστιάζεται σε αυτούς τους ΑΜΚΑ.

Το θέμα αποκαλύπτει ο Γιώργος Παπαχρήστος μέσα από τη στήλη του «Στίγμα» στα Νέα σημειώνοντας πως «κατατίθεται άμεσα ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι του λοιπού για τη συγκεκριμένη κατηγορία η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο και μόνο στις κρατικές δομές υγείας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι συνταγές φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων αφορούν το συγκεκριμένο άτομο και δεν… γεμίζουν τις τσέπες γιατρών και εργαστηρίων παραϊατρικών εξετάσεων!

Στο πιθανό όσο και εύλογο ερώτημα τι τον έπιασε τον Πλεύρη και φέρνει τέτοια διάταξη στη Βουλή, η απάντηση είναι τα νούμερα, οι αριθμοί (όχι τα άλλα «νούμερα» που έχουν εισβάλει στη ζωή μας). Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση των στοιχείων για τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία άρχισε πάλι να παίρνει την ανηφόρα (επισημαίνω…), διαπιστώθηκε ότι μία εκ των παραμέτρων της αύξησης της δαπάνης είναι η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Τρι-πλα-σιά-στη-κε! Από 100-120 εκατ. ευρώ ετησίως, έφτασε αισίως τα 310 εκατομμύρια!..

Εν μέσω κορωνοϊού, δε, και μέτρων κατά της πανδημίας. Πώς έγινε το μαγικό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, αλλά όπως εκτιμάται όλα οφείλονται στη χωρίς έλεγχο συνταγογράφηση, από επιτήδειους, που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πολλοί AMΚΑ ανασφαλίστων ανήκουν σε ανθρώπους που δεν φαίνεται να κατοικούν πλέον στην Ελλάδα – εποχικοί εργάτες ή εργατικό δυναμικό που επέστρεψε στη χώρα του (κυρίως βαλκανικές χώρες, άλλα και της Κεντρικής Ευρώπης), λόγω του lockdown.

Η φάμπρικα που έχει στηθεί οδήγησε σε έναν πρώτο έλεγχο των AMΚΑ που φαίνεται να συνταγογραφούνται εκ του μακρόθεν και αποκάλυψε ότι σημαντικός αριθμός των κατόχων τους δεν ζει πια εδώ!

Φυσικά θα γίνει ξεκαθάρισμα. αλλά το κυρίαρχο κατά τη γνώμη μου είναι ότι κάθε φορά μας εκπλήσσει η εφευρετικότητα εκείνων που επιχειρούν (και εν πολλοίς το καταφέρνουν…) να κονομήσουν εις βάρος του Δημοσίου, εκμεταλλευόμενοι προφανώς τις τρύπες που υπάρχουν. Γιατί αν δεν υπήρχαν τρύπες, πώς θα τρύπωναν οι ποντικοί;».