Σε μια φαιδρή δήλωση -αντάξια του ΣΥΡΙΖΑ του 2012, αλλά και του 2019 έως 2023- προχώρησε ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, Νικόλας Φαραντούρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου. Ο κύριος Φαραντούρης είπε ότι «νομίζω ότι όσοι είμαστε στην πολιτική, όχι για οφίτσια, αξιώματα και για καταξίωση κοινωνική, οικονομική, ή επαγγελματική, είμαστε εκεί για τις προτάσεις μας. Μπας και βάλουμε κανένα λιθαράκι στην κοινωνία. Και μπας και αντιταχθούμε σε αυτόν τον "ερντογανισμό" -βλέπω εδώ στην Καθημερινή, πρωτοσέλιδο-, μιας κυβέρνησης η οποία καταρρέει μέσα από τα δικά της αδιέξοδα». Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής, απ' το οποίο του ήρθε η φαιδρή έμπνευση, ανέγραφε «με δώρα στα Τίρανα ο Ερντογάν», δηλαδή ουδεμία σχέση είχε το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής, με τη δήλωση του κυρίου Φαραντούρη.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν «Ερντογάν είναι ο Μητσοτάκης», ο κύριος Φαραντούρης είπε μάλιστα. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν το καθεστώς της Ελλάδας είναι απολυταρχικό, ο κύριος Φαραντούρης απάντησε ρωτώντας «δεν έχετε καταλάβει ότι το καθεστώς Μητσοτάκη διολισθαίνει σε έναν "ερντογανισμό" πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, με μια παρέα ανθρώπων πέριξ της οικογενείας και με μία διαιώνιση εξουσίας». Άρα, σύμφωνα με τον κύριο Φαραντούρη, ο «ερντογανισμός» αφορά την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεύτερη συναπτή τετραετία. Δηλαδή, με το σκεπτικό του κυρίου Φαραντούρη, ένοχος για «ερντογανισμό» δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής κ.ο.κ. Μεθοδολογικά μιλώντας, μάλλον δε σκέφτηκε αρκετά καλά ο κύριος καθηγητής, τις λογικές προεκτάσεις της δήλωσής του. Και το πρόβλημα, είναι ότι ο κύριος Φαραντούρης δεν είναι μπακάλης, τορναδόρος, ή ηλεκτροσυγκολλητής - όπου και μια τέτοιου είδους αστοχία, θα μπορούσε να είναι κατανοητή. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός, ότι ο κύριος Φαραντούρης είναι καθηγητής πανεπιστημίου.

Ο Ερντογάν με δημοκρατικές εκλογές ανεδείχθη

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν δεν κυβερνά δημοκρατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κύριος Φαραντούρης είπε «ο Ερντογάν με δημοκρατικές εκλογές ανεδείχθη. Και γίνεται καθεστώς στην Τουρκία», για να προσθέσει αργότερα όταν επανήλθε στο θέμα «ο "ερντογανισμός" περιγράφει τη διαιώνιση ενός καθεστώτος, το οποίο εν τέλει διολισθαίνει στον αυταρχισμό. Είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα και όχι μια αξιολογική κρίση, πρώτον. Δεύτερον, πραγματικά συμφωνώ μαζί σας, ότι η πολυδιάσπαση των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο, επιτρέπει τη διαιώνιση αυτού του καθεστώτος. Και να καταστεί ο κύριος Μητσοτάκης, ο σύγχρονος Ερντογάν της Ελλάδας».

Βλέποντας την επιχειρηματολογία του κυρίου Φαραντούρη, μάλλον δεν έχει σε μεγάλη υπόλειψη τη Δημοκρατία, ως πολίτευμα. Έχουν χυθεί τόνοι μελάνης τον περασμένο αιώνα, για το πώς κάποιος λαϊκιστής λαοπλάνος, μπορεί να εκλεγεί δημοκρατικά και κατόπιν να στήσει καθεστώς, κυρίως με το παράδειγμα του χειρότερου εγκληματία του περασμένου αιώνα, του ακατονόμαστου «Γερμανού με το γελοίο μουστάκι». Εκεί που κατέληξαν άπαντες, είναι πως το μείζον για την προστασία της Δημοκρατίας, είναι να μη δίδεται χώρος σε λαϊκιστές και να ηττώνται στο πεδίο της πολιτικής τα επιχειρήματα τέτοιων τύπων, από όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους. Δε χρειάζεται να σκεφτεί πολύ κάποιος πάντως, για να σκεφτεί μια πρόσφατη περίπτωση λαϊκιστή, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην εξουσία, την προηγούμενη δεκαετία στη χώρα μας. 

Εντύπωση προκαλεί όμως η εμμονή του κυρίου Φαραντούρη, περί της «διαιώνισης ενός καθεστώτος, το οποίο εν τέλει διολισθαίνει στον αυταρχισμό». Αφενός, διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανενός είδους «καθεστώς». Αφετέρου, διότι αποτυγχάνει να αρθρώσει έστω και μισό επιχείρημα για να τεκμηριώσει τα της «διολίσθησης στον αυταρχισμό». Ίσως θα έπρεπε ο κύριος Φαραντούρης να ανατρέξει στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο 2019-2023 και να δει πόσο καλά τους βγήκε η υστερία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκαναν συνεχώς λόγο για «καθεστώς Μητσοτάκη», το οποίο «είναι αυταρχικό» και ότι «καταπιέζει τους πολίτες». Με κάτι τέτοιες υστερίες βρέθηκαν εκείνοι στο 17% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 41%. Εκτός κι αν αμφισβητούν το αποτέλεσμα των δημοκρατικότατων εκλογών, του 2023. Όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση, υποχρεούται να βγει και να το πει δημοσίως. 

Η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη

Νικόλας Φαραντούρης: «Νομίζω ότι όσοι είμαστε στην πολιτική, όχι για οφίτσια, αξιώματα και για καταξίωση κοινωνική, οικονομική, ή επαγγελματική, είμαστε εκεί για τις προτάσεις μας. Μπας και βάλουμε κανένα λιθαράκι στην κοινωνία. Και μπας και αντιταχθούμε σε αυτόν τον "ερντογανισμό" -βλέπω εδώ στην Καθημερινή, πρωτοσέλιδο-, μιας κυβέρνησης η οποία καταρρέει μέσα από τα δικά της αδιέξοδα. Αν λοιπόν δεν υπάρχει αντίπαλον δέος σε αυτή την κυβέρνηση που καταθέτει -»

Άκης Παυλόπουλος: «Ερντογάν είναι ο Μητσοτάκης;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Μάλιστα».

Άκης Παυλόπουλος: «Έχουμε απολυταρχισμό εδώ;»

Νικόλας Φαραντούρης: «Κύριε Παυλόπουλε, δεν έχετε καταλάβει ότι το καθεστώς Μητσοτάκη διολισθαίνει σε έναν "ερντογανισμό" πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, με μια παρέα ανθρώπων πέριξ της οικογενείας και με μία διαιώνιση εξουσίας -»

Δημήτρης Οικονόμου: «Δεν κυβερνάει δημοκρατικά δηλαδή. Αυτό μας λέτε. Αυτό δε λέτε; Ο "ερντογανισμός" αυτό είναι».

Νικόλας Φαραντούρης: «Ο Ερντογάν με δημοκρατικές εκλογές αναδείχθη. Και γίνεται καθεστώς στην Τουρκία (...) ο "ερντογανισμός" περιγράφει τη διαιώνιση ενός καθεστώτος, το οποίο εν τέλει διολισθαίνει στον αυταρχισμό. Είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα και όχι μια αξιολογική κρίση, πρώτον. Δεύτερον, πραγματικά συμφωνώ μαζί σας, ότι η πολυδιάσπαση των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο, επιτρέπει τη διαιώνιση αυτού του καθεστώτος. Και να καταστεί ο κύριος Μητσοτάκης, ο σύγχρονος Ερντογάν της Ελλάδας».

Δείτε το σχετικό βίντεο