Με εγκωμιαστικά σχόλια για την ελληνική κυβέρνηση και το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, μίλησε ο CEO της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο «Reinventing Greece through investments in innovation» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ. Ο μεγαλοεπενδυτής χαρακτήρισε την Ελλάδα την πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα της Ευρώπης, κάτι το οποίο θεωρεί «κλειδί» για την ανάπτυξή της.
«Από όλες τις χώρες της Ευρώπης, η ευκαιρία βρίσκεται στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Γουάτσα. Ο κ. Γουάτσα ανέφερε ότι δεν θα εκπλαγεί αν η ανάπτυξη φτάσει στο 8% στην Ελλάδα ενώ σε σύγκριση με το 2017 ανέφερε ότι έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Είπε επίσης ότι όλων των ειδών τα κεφάλαια έρχονται στην Ινδία και προέβλεψε ότι το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που έχει έναν πρωθυπουργό σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε ο επενδυτής Πρεμ Γουάτσα ο οποίος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως και ασχολήθηκε με την πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Γουάτσα που έμεινε στην Ελλάδα και σε δύσκολους καιρούς όπως το 2015 όταν, όπως είπε, ήρθαμε πολύ κοντά σε οικονομική κατάρρευση.
«Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι ότι υπήρχε ταυτόχρονη αλλαγή στη δημόσια αντίληψη. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τόσο συναρπαστικό όσο αυτό που κάνω τώρα», απάντησε στο ερώτημα ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε να θέσουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, να είναι η χώρα μας καινοτόμος και πρωταθλήτρια. Έχουμε φιλόδοξα σχέδια και χαρήκαμε που κινητοποιήσαμε πάρα πολλές δημιουργικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Είμαστε καταλύτες, σκοπό έχουμε να απελευθερώσουμε τη θετική ενέργεια», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μερικοί κάνουν λόγο για «επανάσταση των συνετών στην Ελλάδα» ενώ ο κ. Γουάτσα είπε ότι έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα και ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προτάσσει την ευκαιρία στην Ελλάδα. «Είναι μια πολύ φιλική στις επιχειρήσεις κυβέρνηση αλλά το βασικό που είπε είναι ότι πρέπει να είμαστε ανοικτοί, να είναι ανοικτά τα πράγματα στους επιχειρηματίες. Είμαι πολύ θετικά διακείμενος στην Ελλάδα λόγω της κυβέρνησης που έχει αλλάξει. Το βλέπετε στα επιτόκια. Είμαι οπαδός της Ελλάδας. Και οι επενδυτές όταν έρθουν και το δουν θα βιώσουν του λόγου μου το αληθές», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων ότι έχουμε μειώσει φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οικονομικά κίνητρα. «Αν μιλήσουμε για την ποιότητα ζωής η Ελλάδα είναι απαράμιλλη χώρα», υπογράμμισε ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι η χώρα μας θα γίνει εκπαιδευτικός κόμβος. «Μιλούσα με τον ‘Αλμπερτ Μπουρλά όταν πήγα να εγκαινιάσω τον ψηφιακό κόμβο στη Θεσσαλονίκη. Μου έλεγε ότι μία στις τέσσερις αιτήσεις που λαμβάνει είναι από Έλληνες του εξωτερικού. Υπάρχουν καλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αν θέλετε να δημιουργήσετε δική σας επιχείρηση , αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να το πράξετε», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η αξιοκρατία ξεκινά από την κορυφή και ανέφερε ότι άνοιξε το κόμμα της ΝΔ και σε ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με την πολιτική. Φέρνοντας παράδειγμα τη ΔΕΗ είπε ότι θεωρεί πως είναι πολύ καλή η ηγετική της ομάδα και πως παντού η προσπάθεια είναι να επιλέγονται οι πιο καλοί.
Η καινοτομία στο επίκεντρο
Η καινοτομία στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του διαδικτυακού συνεδρίου του ΣΕΒ. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών φιλοξενεί μεταξύ άλλων εκπροσώπους τεχνολογικών και φαρμακευτικών εταιρειών, επικεφαλής τεχνολογικών ινστιτούτων και διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών. Στο συνέδριο με τίτλο «Επανεφευρίσκοντας την Ελλάδα, μέσα από επενδύσεις στην καινοτομία» συζητείται τι έχει επιτύχει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και τι χρειάζεται να κάνει, για να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η Ελλάδα ήταν λίγο-πολύ απούσα από τον τομέα της καινοτομίας και τεχνολογίας για δεκαετίες. Πριν έξι χρόνια “ξυπνήσαμε” και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έγινε μεγάλη πρόοδος. Θα έλεγα κάναμε σε σπριντ αυτό που άλλες χώρες κάνουν για χρόνια. Τα αποτελέσματα τώρα είναι αρκετά ορατά. Η αγορά από εκεί που δεν υπήρχε πριν πέντε χρόνια τώρα φτάνει στα 7 δισ. ευρώ η αξία των επιχειρήσεων», τόνισε μέλος του Δ.Σ του ΣΕΒ και συμ-πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Μάρκος Βερέμης.
Η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να προάγει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας και να αναπτύξει ένα περιβάλλον για τις μεγάλες ξένες εταιρείες προκειμένου να εδραιώσουν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Τα πεδία των συζητήσεων του σημερινού συνεδρίου εξειδικεύονται στην προσέκλυση των επενδύσεων, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις ευκαιρίες στην αγορά βιοτεχνολογικών φαρμάκων και την πράσινη τεχνολογία.
«Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι, είμαστε όλοι θετικοί. Αυτό που ήταν ένα ενδιαφέρον, αλλά ήσσονος σημασίας θέμα έχει γίνει τώρα προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο τομέας (της καινοτομίας) οδεύει στο να αντιπροσωπεύει το 10% του εγχώριου ΑΕΠ. Έχουμε κάνει πρόοδο όμως ακόμα είμαστε αρκετά πίσω. Σε ποιες περιοχές είμαστε πίσω; ‘Αμα κοιτάξετε τις είκοσι πιο πολύτιμες επιχειρήσεις αυτές τις μέρες, είναι εταιρείες τεχνολογίας. Στην Ελλάδα καμία από τις είκοσι πρώτες επιχειρήσεις δεν είναι εταιρεία τεχνολογίας», συμπλήρωσε ο Μ. Βερέμης.
Οι δράσεις καινοτομίας του ΣΕΒ συνοψίζονται σε πέντε πυλώνες:
1ος ενδυνάμωση της καινοτόμου δυνατότητας του ιδιωτικού τομέα
2ος αύξηση της επέκτασης καινοτόμων εταιρειών σε ξένες αγορές
3ος συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα
4ος προσέκλυση προσωπικού για να δουλέψει στην Ελλάδα σε νεοφυείς επιχειρήσεις
5ος εξέταση παραγόντων επενδυτικών αποφάσεων
«Μέχρι στιγμής 4.500 Έλληνες της διασποράς ακολουθούν την πρωτοβουλία μας και 850 από αυτούς έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Αυτές οι υπηρεσίες αφορούν τη συμβουλευτική, αναβάθμιση των επιχειρήσεων σε δικτύωση και πληροφορίες και την ανάπτυξη σε ξένες αγορές. Ο ΣΕΒ έχει γίνει το σπίτι για νεοφυείς επιχειρήσεις», τόνισε ο συμ-πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Κόκκαλης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου περίπου 1.000 νέοι από όλο τον κόσμο έχουν υποβάλει αίτηση για εργασία σε ελληνικές startups. «Έχουμε θέσει ως στόχο έως το 2025 να έχουμε ένα οικοσύστημα κεφαλαιοποίησης πάνω από 10 δισ. ευρώ και να δημιουργήσουμε 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης.
«Η Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα success stories. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις χώρες στις οποίες λειτουργούμε, να τους ανοίξουμε το μέλλον σε σχέση με τις ευκαιρίες. Έχουμε συγκεκριμένα σχέδια και προβλέψεις ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία να προοδεύσει» τόνισε ο πρόεδρος της Microsoft για στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, Φιλίπ Ρογκ.