Για «τεράστιο» πακέτο στοχευμένων κυρώσεων, που θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας και «την πολιτική ελίτ» κάνει λόγο η ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ, δια στόματος του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε νέες ισχυρές κυρώσεις και περιορισμούς σε ό,τι μπορεί να εξαχθεί στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει την συζήτηση περαιτέρω επιλογών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ το γεγονός ότι η Ρωσία προωθεί τις δυνάμεις της.

Η σύνοδος αυτή θα γίνει μετά τη συμφωνία χθες, Πέμπτη, το βράδυ των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή ενός μαζικού νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία που βάζει στο στόχαστρο τον ενεργειακό, χρηματοπιστωτικό και τον τομέα μεταφορών της χώρας.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει απαγορεύσεις στην εξαγωγή τεχνολογίας και περιορίζει την πρόσβαση της Μόσχας στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ.

“Το πακέτο μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων που εγκρίθηκε απόψε δείχνει πόσο ενωμένη είναι η ΕΕ”, δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται κυρώσεις “που βάζουν στο στόχαστρο το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και σημαντικές εταιρείες κρατικής ιδιοκτησίας”, όπως και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, σημείωσε η ίδια.

Η ΕΕ απαγόρευσε επίσης την πώληση αεροσκαφών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και απέκοψε την πρόσβαση της Ρωσίας σε “κρίσιμη τεχνολογία”.

“Τέλος: οι βίζες”, αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η φον ντερ Λάιεν έπειτα από έξι ώρες διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετείχε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Διπλωμάτες και σχετικές ομάδες και επιχειρηματίες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημειώνει.

Κυρώσεις ΗΠΑ

“Αυτό θα επιφέρει σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Σχεδιάσαμε σκόπιμα αυτές τις κυρώσεις για να μεγιστοποιήσουμε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη Ρωσία και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας”, είπε ο Τζο Μπάιντεν χθες σε διάγγελμά του.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε απόψε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB. Όπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».

  • Περιόρισε τη δυνατότητα της Ρωσίας να δραστηριοποιείται σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν για να είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
  • Περιορισμός της δυνατότητας της ικανότητα χρηματοδότησης και ανάπτυξης του ρωσικού στρατού.
  • Περιορισμός της ικανότητά τους να ανταγωνίζονται στην οικονομία του 21ου αιώνα υψηλής τεχνολογίας.
  • Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες που μαζί κατέχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Πρόσθεσε ότι «μπλοκάρουμε επίσης άλλες τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουν στην Αμερική θα παγώσει».

Τζόνσον: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος πάνω από 100 προσώπων και οντοτήτων από τη Ρωσία, αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Συνολικά, θα επιβάλουμε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε βάρος περισσότερων από 100 νέων οντοτήτων και προσώπων πέραν των εκατοντάδων άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε ο Τζόνσον σε βουλευτές. «Αυτό περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που στηρίζουν τη μηχανή του πολέμου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν. Επιπλέον, απαγορεύουμε την Aeroflot από τη Βρετανία».

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι οι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου, στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Περιορισμός ημιαγωγών από την Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα εξήγησε πως το νέο πακέτο περιλαμβάνει το πάγωμα τυχόν πόρων ρωσικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, την αναστολή των θεωρήσεων διαβατηρίων για ρωσικά φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους νομικών προσώπων, καθώς και περιορισμό στις εξαγωγές διαφόρων προϊόντων, ιδίως ημιαγωγών.

Η Ιαπωνία είχε ήδη ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων την Τετάρτη, μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ ως ανεξάρτητων κρατικών οντοτήτων.

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι διευκρίνισε ότι ανάμεσα στις ρωσικές τράπεζες οι πόροι των οποίων στην ιαπωνική δικαιοδοσία θα παγώσουν είναι οι VEB, Promsvyazbank και Rossiya Bank.

Ο πρωθυπουργός Κισίντα διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα για να αμβλύνει το πλήγμα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Η Ιαπωνία έχει αποθέματα αργού που της αρκούν για 240 ημέρες και αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που της αρκούν για δύο ως τρεις εβδομάδες, διευκρίνισε ο κ. Κισίντα και διαβεβαίωσε πως «οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα παρακωλύσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό» της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης απαίτησε η Ρωσία «να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της» από την Ουκρανία και να «συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο».