Με μια ερώτηση που αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας η ευρωβουλευτής και συντονίστρια του ΕΛΚ στην Επιτροπή δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας φύλων, Ελεονώρα Μελέτη, στάθηκε στο πλευρό όλων εκείνων που επιθυμούν να γίνουν μητέρες και δεν μπορούν λόγω προβλημάτων γονιμότητας αλλά και σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες, τις μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών και τις μητέρες με αναπηρίες.

Όλα αυτά είναι ζητήματα ευρωπαϊκά, και μόνο αν η Ευρώπη πάρει κεντρικές αποφάσεις θα μπορέσουν οι γυναίκες, να επωφεληθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ ρώτησε την υποψήφια επίτροπο αρμόδια για θέματα ισότητας, Άτζα Λαμπιμπ, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις δημογραφικές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ΕΕ λόγω και της αύξησης των ποσοστών υπογονιμότητας μεταξύ των γυναικών. Ακόμα, την κάλεσε να αναλάβει δράση με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, έρευνας και συλλογής δεδομένων αλλά και βελτίωσης της πρόσβασης σε θεραπείες γονιμότητας.

Η απάντηση της Επιτρόπου δεν κάλυψε πλήρως την Ελεονώρα Μελέτη, η οποία και επανήλθε στριμώχνοντας την κ. Λαμπίμπ με συμπληρωματική ερώτηση, κάτι που σχολιάστηκε θετικά και από το site της μεγαλύτερης πολιτικής εφημερίδας των Βρυξελλών, την Politico. Η ευρωβουλευτής ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ζήτησε από την επίτροπο να στηρίξει έμπρακτα, με έμφαση στις ευέλικτες συνθήκες εργασίες, όλες τις οικογένειες και ιδιαίτερα τις ανύπαντρες μητέρες και τις μητέρες με αναπηρία.

Με την ερώτηση αυτή άνοιξε και επίσημα ένα κύκλος συζητήσεων που θα συνεχιστεί και στις αίθουσες συνεδριάσεων της επιτροπής Femm.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων:

Ερώτηση 1:

«Η υπογονιμότητα συνδέεται με διάφορους υποκείμενους παράγοντες και οι θεραπείες είναι συχνά πολύ δαπανηρές και επώδυνες τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, οδηγώντας σε μεγάλες ανισότητες στην πρόσβασή τους. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις δημογραφικές προκλήσεις της ΕΕ, όπως η αύξηση των ποσοστών υπογονιμότητας μεταξύ των γυναικών;

Στη συνέχεια της Στρατηγικής για την ισότητα των φύλων ή στον χάρτη πορείας για τα δικαιώματα των γυναικών, πώς θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες και ποια στρατηγική και πολιτικές ή συνέργειες με άλλες σχετικές πολιτικές της ΕΕ θα μπορούσατε να αναπτύξετε, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, κατάλληλης έρευνας ή συλλογής ακριβών δεδομένων για την κατανόηση της έκτασης του προβλήματος; Ποιες προτάσεις και λύσεις θα μπορούσαν να προταθούν σε επίπεδο ΕΕ, όπως η βελτίωση της πρόσβασης σε θεραπείες γονιμότητας;»

Ερώτηση 2:

«Πραγματικά δεν είμαι πολύ ικανοποιημένη, οπότε φοβάμαι ότι θα χρειαστώ περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να προωθήσουμε καλύτερα την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική σταθερότητα και την οικογενειακή ζωή; Μαζί με μια μεγαλύτερη εστίαση στις ευέλικτες συνθήκες εργασίας και σε πολιτικές για την υποστήριξη των οικογενειών σε όλη τους την ποικιλομορφία, και ιδιαίτερα των μητέρων, όπως οι ανύπαντρες μητέρες και οι μητέρες με αναπηρία;»