Ο Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll και Πολιτικός Aναλυτής γράφει στην εφημερίδα “Τo Μanifesto”.
Tις τελευταίες δέκα μέρες, έξι δημοσκοπήσεις των βασικών εταιρειών ερευνών δημοσίευσαν έρευνες με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα και με σχεδόν ταυτόσημα αποτελέσματα και συμπεράσματα. Επειδή οι έρευνες κινδυνεύουν πάντα από τις αυθαίρετες ερμηνείες ορισμένων που συνηθίζουν να παίρνουν κάποιες κάρτες και τελικά να καταλήγουν σε άλλα πολιτικά συμπεράσματα, έχει αξία να δούμε τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν. Τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσω θα είναι από την τελευταία έρευνα της Opinion Poll για tomanifesto.
- Από πέρυσι το καλοκαίρι –και ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή και οικονομική κρίση ως αποτέλεσμά της– συχνά η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναγγείλει την κατάρρευση της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά. Η Ν.Δ. προηγείται σταθερά τριάντα τέσσερις μήνες με μεγάλες διαφορές, που και στις πιο δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση δεν έπεσαν κάτω του 8%-8,5%. Μάλιστα, στις τελευταίες έρευνες η Ν.Δ. δείχνει να καλύπτει φθορές του διαστήματος από τον Φεβρουάριο και μετά και να φτάνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 10%. Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll,η διαφορά είναι της τάξεως του 9,9% στην πρόθεση ψήφου. Επομένως, μπορεί να υπάρχει ανησυχία για την ακρίβεια και πίεση των νοικοκυριών κυρίως, αλλά δέκα μονάδες διαφορά δεν δείχνουν καμία κατάρρευση.
- Ασφαλώς αυτή είναι μία εικόνα της στιγμής. Καθοριστικό ρόλο στην άνοδο και πάλι των ποσοστών της Ν.Δ. φαίνεται να παίζει το πακέτο μέτρων για τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας. Σε κάποιες έρευνες που έγιναν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. φαίνεται μάλιστα να δημιουργείται μια ακόμα καλύτερη κατάσταση για την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, όλα θα καταγραφούν και στο μέλλον. Ας πούμε όμως κάτι απλό: μπορεί να μιλάμε για μια εικόνα της στιγμής, ωστόσο όταν επί τριάντα τέσσερις μήνες πάνω από 250 έρευνες εταιρειών δείχνουν σταθερό και μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ., μπορούμε να διακινδυνεύσουμε όχι και με μεγάλο ρίσκο ότι η πρωτιά στις επόμενες εκλογές έχει κριθεί. Αυτό που παίζεται ουσιαστικά είναι το ποσοστό και η διαφορά με την οποία θα κερδίσει η Ν.Δ.
- Αυτό οδηγεί και σε ακόμα ένα λογικό συμπέρασμα. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «Προοδευτική διακυβέρνηση» με κύριο αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής δεν στερείται μόνο προγραμματικής βάσης, αλλά και ρεαλισμού. Με τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν δεχόταν το δεύτερο, δεν μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση Αυτό λένε οι αριθμοί αυτήν τη στιγμή. Κυβέρνηση με τα σημερινά ποσοστά δεν σχηματίζεται χωρίς τη Ν.Δ. Εκτός βέβαια και αν συμμετέχουν και άλλα κόμματα, κάτι που μοιάζει με φαντασίωση.
- Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση και βέβαια και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πολίτες μπορεί να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ή να δημιουργείται δυσαρέσκεια. Αλλά, πρώτον, συνειδητοποιούν κατά βάθος ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τη μία κρίση μετά την άλλη (προσπάθεια εισβολής στον Εβρο, πανδημία, άνοδος πληθωρισμού, εισβολή στην Ουκρανία και διεθνής αναταραχή, τροφοδότηση ενεργειακής, οικονομικής κρίσης κ.λπ.) Κατά δεύτερο, δεν πρόκειται για μια κριτική που οδηγεί σε αίτημα «ΦΥΓΕΤΕ», αλλά σε κριτική «ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ, ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ».
- Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διαθέτουν ακόμα μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll, το 50,5% εκτιμά θετικά το έργο του πρωθυπουργού, ενώ το 28,7% εκτιμά θετικά τη δραστηριότητα του Αλ. Τσίπρα. Το 38,5% επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό, όταν το 18% επιλέγει τον Αλ. Τσίπρα, το 7,3% τον Ν. Ανδρουλάκη κ.λπ., με δεύτερο τον Κανένα με 26,1%. Στην ερώτηση για το ποια κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλύτερα σε επτά βασικούς τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη προηγείται με διαφορές 17% έως και 31,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα. Ακόμα και στο δύσκολο για την κυβέρνηση θέμα της ακρίβειας, το σκορ είναι 41%-24,3· αν δε πάμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας γίνεται 50,5%-18,8%.
- Η αντιπολίτευση επομένως, και ιδιαίτερα η αξιωματική, δεν πείθουν ως εναλλακτικές λύσεις. Δέχονται δε πολύ αυστηρή κριτική για την αντιπολιτευτική τακτική τους, όταν για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 13,5% και του ΠΑΣΟΚ το 18%.
Αυτά είναι τα βασικά και αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα από όλες τις έρευνες. Εχει αξία να τα συνοψίζουμε για να μη διαβάζει ή να μην καταλαβαίνει ο καθένας ό,τι τον συμφέρει. Αλλωστε και η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί σε μια διαρκή τρικυμία, δείχνοντας ότι διασφαλίζει προστασία στην κοινωνία απέναντι στις συνεχείς δοκιμασίες, αλλά και η αντιπολίτευση να βλέπει καθαρά την πραγματικότητα, αν θέλει να βελτιώσει τους συσχετισμούς υπέρ της.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”