«Η Ελλάδα επέστρεψε στον χάρτη. Έχουμε σταθερότητα και οι προοπτικές της οικονομίας κινούνται πολύ καλά» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intrakat και Partner της Thrivest Holdings, Αλέξανδρος Εξάρχου σε ομιλία του στο Λονδίνο, όπου και αναφέρθηκε εκτενώς στις επενδύσεις της Thrivest Holding στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Ο κ. Εξάρχου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο χριστουγεννιάτικο δείπνο της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο και μίλησε ενώπιον 300 περίπου ατόμων για την επένδυση της Thrivest Holding στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας και της Winex Investments στην Intrakat, καθώς και για τις προοπτικές της Ελλάδα. Υπογράμμισε την αισιοδοξία του για την οικονομία της χώρας, η οποία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και προσελκύει πλέον σημαντικές επενδύσεις.
Ο κ. Εξάρχου εξιστόρησε το χρονικό της εισόδου του επενδυτικού σχήματος αρχικά στην Παγκρήτια Τράπεζα (η οποία είχε αποφασίσει να απορροφήσει το ελληνικό δίκτυο της HSBC) και στη συνέχεια στην Attica Bank. Ήταν η διοίκηση της Attica Bank, όπως τόνισε, που έπεισε την ομάδα των μετόχων της Thrivest να εμπλακεί στο εγχείρημα δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα, επενδύοντας σε δύο τράπεζες που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα, με στόχο μέσα από αυτήν την επένδυση και τη συνένωση των δυνάμεών τους να ξεπηδήσει μία νέα, υγιής και ισχυρή τράπεζα, σύμφωνα με το φιλόδοξο business plan που είχε παρουσιάσει.
Ο επικεφαλής της Intrakat παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για ενέργεια που χαρακτηρίστηκε αδιανόητη την εποχή εκείνη εξ αιτίας των μεγάλων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των συγκεκριμένων τραπεζών, ωστόσο η δρομολόγηση και η νομοθέτηση του «Ηρακλή 3» επιβεβαίωσε τελικά την ορθότητα του αρχικού σχεδιασμού των μετόχων της Thrivest και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της διοίκησης της Attica Bank. Μάλιστα, επισήμανε ότι ο νέος «Ηρακλής» δεν θα διευκολύνει μόνο την εφαρμογή του επενδυτικού σχέδιο της Thrivest και την εξυγίανση των μη συστημικών τραπεζών, αλλά θα ωφελήσει εμμέσως και τις συστημικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας τη σημαντική στήριξη που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση για τη θέσπιση της λύσης αυτής.
«Όταν αποφασίσαμε να επενδύσουμε στον τομέα αυτόν, οι φίλοι μας μας έλεγαν ότι είμαστε τρελοί και ότι θα χάσουμε χρήματα. Αντίθετα, εμείς διακρίναμε από νωρίς ότι τα πράγματα είχαν αρχίσει να κινούνται στην Ελλάδα. Και είμασταν βέβαιοι ότι κεφάλαια και επενδυτές θα επέστρεφαν στη χώρα» τόνισε ο κ. Εξάρχου.
Ο επικεφαλής της Intrakat ανέτρεξε και στην είσοδο της Winex Investments στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία είχε αρχικά αντιμετωπιστεί με δυσπιστία εξ αιτίας της πολύ δύσκολης δεκαετίας που είχε διανύσει ευρύτερα ο κλάδος των κατασκευών στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα αλλάζει
Ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι εγκαίρως η μετοχική ομάδα είχε προβλέψει την επιστροφή των κατασκευών στην ανάπτυξη και για αυτό τοποθετήθηκε αποφασιστικά στην Intrakat, η οποία, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκησή της, έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, έχει δει την κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο να εκτοξεύεται στα 600 εκατ. ευρώ - μία αύξηση κατά 200% περίπου-, έχει επιτύχει την αύξηση του ανεκτέλεστου στα 5 δισ. ευρώ (μετά και την εξαγορά της 'Ακτωρ), ενώ έχει πολύ μικρό δανεισμό.
«Η επενδυτική μας ιστορία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αλλάζει» σημείωσε και μίλησε για ένα νέο περιβάλλον που προσελκύει επενδύσεις και προσφέρει τόσο κυβερνητική σταθερότητα όσο και προοπτικές επιτυχίας. «Η Ελλάδα δεν ήταν "νεκρή". Επιβίωσε και σήμερα θα δείτε ότι το να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει σήμερα ένας επενδυτής στην Ευρώπη» πρόσθεσε.
Κοινή διαπίστωση της συνάντησης αυτής ήταν ότι η οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα είναι εξαιρετική, καθώς εκτιμάται ότι η χώρα θα συνεχίσει να κινείται δυναμικά στο ορατό μέλλον, παρά το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη. Βασικοί παράγοντες για την εκτίμηση αυτή είναι τα επικείμενα μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η συνέχιση της θετικής ροής των επενδύσεων, καθώς και η δημοσιονομική και επενδυτική σταθερότητα. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, και γνωρίζει σημαντική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.