Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων τόσο στο εσωτερικό πεδίο, με τη μάχη που δίνουν για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας αλλά και τις συνακόλουθες βαριές οικονομικές συνέπειες, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αντιμαχόμενοι την παρατεταμένη τουρκική προκλητικότητα και το blame game στο οποίο επιδίδεται η Άγκυρα.
Ο «καυτός», όπως από καιρό προβλεπόταν, Σεπτέμβριος του 2020 ξεκίνησε με τις τρεις μείζονες κρίσεις (υγειονομική, οικονομική και ελληνοτουρκική) να βρίσκονται σε φάση έξαρσης. Η αίσθηση, ωστόσο, η οποία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και επιχειρείται να μεταδοθεί προς την κοινωνία είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο «ελέγχει την κατάσταση και, στο μέτρο τον δυνατού που καθορίζεται από τις μεγάλες αβεβαιότητες και τους πολλούς αστάθμητους παράγοντες, επηρεάζει τις εξελίξεις, ωθώντας τα πράγματα προς θετική κατεύθυνση».
Οι εκτιμήσεις αυτές που γίνονται από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους βρίσκουν έρεισμα και στις μετρήσεις της διάθεσης της κοινής γνώμης, που έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να διενεργούνται μετά την επιστροφή της πλειονότητας των πολιτών από τις -περιορισμένες- φετινές θερινές διακοπές. Το βασικό συμπέρασμα από τα ευρήματα των πρώτων φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «δεν μεταβάλλεται ουσιωδώς το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε στη διάρκεια των 14 μηνών που παρήλθαν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019».
Η κυβερνητική παράταξη, όπως επισημαίνουν πηγές που έχουν γνώση των μετρήσεων, εμφανίζει πολύ μικρή υποχώρηση συγκριτικά με το ευρύτατο δημοσκοπικό προβάδισμα το οποίο είχε αποκτήσει την περασμένη άνοιξη. Πρόκειται, υποστηρίζουν, για αναμενόμενη φθορά η οποία «οφείλεται στην ανασφάλεια την οποία αισθάνεται πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που δικαιολογημένα ανησυχούν για την υγεία αλλά και το εισόδημά τους».
Τρεις παράγοντες επιδρούν θετικά στην κοινή γνώμη
Στο θετικό αποτύπωμα που δείχνει ότι αφήνει στην κοινή γνώμη η κυβερνητική πολιτική φαίνεται να επιδρούν τρεις παράγοντες:
Πρώτον: Η διατήρηση της καμπύλης που μετρά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού σε επίπεδα πολύ καλύτερα από εκείνα που παρατηρούνται στις περισσότερες χώρες της υφηλίου, καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και τα θύματα κυμαίνονται στο 1/5 του παγκόσμιου μέσου όρου.
Δεύτερον: Η μέχρι στιγμής επιβεβαίωση των ευνοϊκών σεναρίων για την αναπόφευκτη εκτίναξη της ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με το μήνυμα ότι υπάρχουν ακόμη εφεδρείες για να ξεπεραστούν οι περαιτέρω δυσκολίες Τρίτον: Το ενισχυμένο ηθικό των Ελλήνων αλλά και το αυξημένο διπλωματικό κεφάλαιο που αποκομίζει η Ελλάδα από την ψύχραιμη και συνάμα αποφασιστική στάση που τήρησε η κυβέρνηση έναντι των ασύμμετρων προκλήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι «η κυβερνητική φθορά κάθε άλλο παρά οδηγεί σε ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή άλλης αντιπολιτευόμενης δύναμης». Οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία βρέθηκε στις τελευταίες εκλογές ενώ στο crash test των δύο περιόδων διακυβέρνησης οι νυν κυβερνώντες κερδίζουν κατά κράτος τους προκατόχους τους που άσκησαν εξουσία την περίοδο 2015-2019 και φαίνεται ότι δεν άφησαν καλές εντυπώσεις στους πολίτες ώστε να τους… νοσταλγήσουν και να θελήσουν την επιστροφή τους στην κυβέρνηση.
Εξαγγελίες χωρίς μεγαλοστομίες
Εν μέσω τις δισυπόστατης πραγματικότητας, την οποία συνιστούν από τη μία οι πολλαπλές αβεβαιότητες της δύσκολης φθινοπωρινής συγκυρίας και, από την άλλη, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει την οικονομική πολιτική της προσεχούς περιόδου. Παρά τη ματαίωση της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τιμήσει τη μακρά παράδοση της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας, όμως, πρόγραμμα που είναι προσαρμοσμένο στην εποχή του κορωνοϊού. Όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», για λόγους συμβολισμού αλλά και ουσίας, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να αποφευχθούν η… παρέλαση κρατικών αξιωματούχων και η μετακίνηση όλων των υπουργών και των βουλευτών, όπως συνηθιζόταν επί πολλές δεκαετίες. Άλλωστε, η ομιλία του πρωθυπουργού προβλέπεται να εκφωνηθεί το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο παρουσία μόλις 50 ατόμων, σύμφωνα με όσα επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις συγκεντρώσεις. Στο ακροατήριο θα βρίσκονται μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Σε μια ομιλία, η οποία θα έχει μικρότερη από τη συνήθη διάρκεια, ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται να αποφύγει την πεπατημένη του οραματικού λόγου που συνηθίζεται στο συγκεκριμένο βήμα. Πρόθεσή του είναι, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, «να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις από την πανδημία, εξαγγέλλοντας συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».
Περιγράφοντας τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ρίξει το βάρος του κυρίως στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης και στη γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη, με τα «πυρομαχικά» που έχει κρατήσει «εφεδρεία» η κυβέρνηση, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που πλησιάζει, αλλά και με τη συμβολή των 72 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους που προβλέπεται να εισρεύσουν στη χώρα από την άνοιξη του 2021.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αποφάσεις για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας που, όπως έγραψε την προηγούμενη Κυριακή το «ΘΕΜΑ», ελήφθησαν μετά τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν.
Εξάλλου, με τους υφιστάμενους υγειονομικούς περιορισμούς θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί
ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Στην αίθουσα θα βρίσκεται περιορισμένος αριθμός (περίπου 130) εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης, καθώς θα τηρηθεί το όριο των συνολικά 50 παρισταμένων στον ίδιο χώρο. Για να αποφευχθούν διαμαρτυρίες, οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που θα διαπιστευθούν (πέρυσι είχαν φτάσει συνολικά τους 150) προβλέπεται να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη και να υποβάλλουν ερωτήσεις ηλεκτρονικά.
Μέσω Κορσικής θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή η μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος από την Πέμπτη θα βρίσκεται στο γαλλικό νησί της Μεσογείου προσκεκλημένος του προέδρου Εμανουέλ Μακράν.
Ο Γάλλος ηγέτης που, όπως όλα δείχνουν, φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, γεγονός που τον έχει καταστήσει τον πιο θερμό σύμμαχο της Ελλάδας και τον πιο σκληρό επικριτή του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, συγκάλεσε ευρωμεσογειακή διάσκεψη στο πλαίσιο της οποίας είναι βέβαιο ότι θα τεθούν επί τάπητος οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν στη διάρκεια της οποίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα συζητήσουν το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Θεωρείται πολύ πιθανό στη συνομιλία των δύο ηγετών να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την πώληση γαλλικών όπλων (αεροσκαφών Rafale και όχι μόνο).
Πηγή: Το Πρώτο Θέμα