Με την πρώτη συνεδρία αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκινά αυτήν την ώρα η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Αθήνα. Πρόκειται πλέον για το MED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.
Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου η φετινή Σύνοδος Κορυφής του MED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου. Παράλληλα στο περιθώριο των εργασιών, τους ηγέτες αναμένεται να απασχολήσει ο νέος καταμερισμός ισχύος μετά τη σύμπραξη ασφάλειας AUΚUS, με στρατηγικούς εταίρους τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Βρετανία.
Στη Σύνοδο λαμβάνουν μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.
Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα:
-Στις 15:30 ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
-Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9
-Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
-Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της EUMED.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.
Συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.
Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.
Σε κείμενό του, με αφορμή και την Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, σημειώνει πως η είναι ένα φόρουμ-απάντηση στις προκλήσεις του κοινού μας μέλλοντος. «Με πρώτη, ανάμεσά τους, την κλιματική κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την Μεσόγειος λίκνο ιστορικών πολιτισμών με κοινό στοιχείο τους τη ριζοσπαστική σκέψη, τους υψηλούς στόχους και τη διαρκή δράση. Παράλληλα στο κείμενο με τίτλο «Τι θα σκεφτούν για εμάς; Το πράσινο μήνυμα από την Αθήνα για τη Μεσόγειο», επισημαίνει πως η Σύνοδος πραγματοποιείται για δύο αντικειμενικούς σκοπούς: «την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο. Αλλά και την προστασία της ζωής από την εκδίκηση της φύσης».
Όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, «οφείλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό. Διασφαλίζοντας ότι η φωνή της Μεσογείου θα ακούγεται πιο δυνατά στην παγκόσμια σκηνή σε θέματα Περιβάλλοντος».
«Η EUMΕD, ως μεσογειακή συνιστώσα της Ευρωπαϊκής οικογένειας, καλείται να αρθεί, τώρα, στο ύψος που θέλει η νέα πραγματικότητα στην ήπειρό μας και στον εύθραυστο πλανήτη μας. Και η 8η Σύνοδός της, με τις αποφάσεις της, είναι μία σοβαρή ευκαιρία να αποδείξει την πρωτοπόρα δυναμική της», αναφέρει ο πρωθυπουργός.