Ως ένα ακόμη σήμα κινδύνου υποδέχονται οι ειδικοί το νέο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες να δούμε ανάλογα φαινόμενα και στη χώρα μας; Σύμφωνα με τονακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα πλήξει ένας τέτοιος καύσωνας την Ελλάδα. «Πέρυσι δεν είχαμε καύσωνες, φέτος μπορεί να έχουμε. Δεν υπάρχουν εποχικά μοντέλα πρόβλεψης που να είναι αξιόπιστα» σημειώνει.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μιχάλης Πετράκης, επισημαίνει πως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη η εκδήλωση του φαινομένου και στη δική μας περιοχή. «Κλιματολογικές προβλέψεις δεν μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές και είναι για πέντε – έξι μέρες. Ωστόσο, η αστάθεια στην ατμόσφαιρα χτυπάει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα χτυπήσει και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν θα εκδηλώνεται μόνο πιο συχνά, θα εκδηλώνεται όλο και με πιο ακραίο τρόπο» εξηγεί.
Αυτό σημαίνει πως εάν οι καύσωνες στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, στη νότια θα ξεπεράσουν ενδεχομένως ακόμη και τους 45; «Μελέτες έχουν δείξει πως το κλίμα της Ελλάδας θα μοιάσει με αυτό της Λιβύης. Η Βρετανία μπορεί να έχει ένα κλίμα ανάλογο με αυτό του Μαρακές. Όχι αύριο αλλά σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που ξέρουμε ως μεσογειακό κλίμα» απαντά.
«Οι πόλεις» συμπληρώνει ο κ. Πετράκης «έχουν ανάγκη από την βραδινή δροσιά. Όλη την ημέρα ψήνονται στον ήλιο, το βράδυ περιμένουν ένα μετέλμι για να αναπνεύσουν, αλλιώς έχουν τελειώσει». Το πρόβλημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τα αστικά κέντρα. «Κοιτάξτε τι γίνεται στο Αιγαίο. Το οικοσύστημα καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα» προσθέτει.
Ο ίδιος σημειώνει πως σε ποσοστό που φτάνει το 95% το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει πλέον το 99% των επιστημόνων διεθνώς. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μείωση των καύσεων» λέει. «Οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να πάψουν να είναι και οι μεγάλοι αρνητές. Πρέπει να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για να αναληφθεί από κοινού δράση» συμπληρώνει.
Σε εξέλιξη το κύμα υψηλών θερμοκρασιών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή των θερμών αέριων μαζών στη χώρα μας, που έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών. Σήμερα ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει στους 40 βαθμούς στη Θεσσαλία και στους 38-39 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα φτάσει τους 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά τους 36, στην Ήπειρο επίσης 36 βαθμοί, στην Κεντρική Ελλάδα έως 39 και πιθανόν τοπικά στη Θεσσαλία 40 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα επίσης 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 και πιθανόν τοπικά 39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 31 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου έως 34 βαθμούς, ενώ στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 29 βαθμούς Κελσίου.
Οι περιοχές όπου περιμένουμε να σημειωθούν οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες
Οι περιοχές όπου περιμένουμε να σημειωθούν οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες
Σύμφωνα με το Meteo λόγω των εξασθενημένων ανέμων η αίσθηση δυσφορίας θα είναι αυξημένη στα ηπειρωτικά και ιδιαίτερα αυξημένη στη Θεσσαλία. Αντιθέτως, αναμένεται χαμηλός δείκτης δυσφορίας σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου λόγω των βορείων ανέμων.
Συνθήκες καύσωνα από τα επόμενα 24ωρα
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ενώ την Τρίτη σε αρκετές περιοχές θα σημειώσουνπρόσκαιρη μικρή πτώση. Από την Τετάρτη περιμένουμε νέα άνοδο της θερμοκρασίας με αυξημένες πιθανότητες να επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου η θερμή εισβολή θα είναι έντονη αλλά σχετικά σύντομη προς τα τέλη της εβδομάδας, με κορύφωση το Σάββατο 3/8, οπου κατά τόπους ίσως ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς.