Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή, όπως υπογραμμίζει, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Θάλασσα του 1982, όπου ρητά στο Άρθρο 121 αναφέρεται ότι τα νησιά που κατοικούνται και έχουν οικονομική ζωή, έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Αναλυτικά η ερώτηση του ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος έχει ως εξής:
«Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας να αποπειραθεί να καταργήσει τις θαλάσσιες ζώνες νησιών όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα αλλά και η Κύπρος. Καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και κουρελιάζοντας τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που ρητά στο άρθρο της 121 αναφέρει ότι τα νησιά που συντηρούν ανθρώπινη διαβίωση και οικονομική ζωή έχουν σύμφωνα με τις διατάξεις της συγκεκριμένης σύμβασης τα ίδια δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η ίδια η ΕΕ έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη προβεί σε επικύρωση στη Γερουσία, αλλά έχουν επισήμως όχι μόνο δεσμευθεί να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις αρχές και τους όρους της Σύμβασης, αλλά θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει καταστεί πλέον εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη ανεξαρτήτως αν την έχουν υπογράψει ή όχι.
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν την έχουν ακόμη υπογράψει το Δίκαιο για τη Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Μοντέγκο Μπέι, η Τουρκία επιχείρησε να γίνει δεκτή η θέση της -που απερρίφθη πανηγυρικά- ότι δηλαδή τα νησιά να δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και εν τέλει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ότι η χάραξη της ΑΟΖ πρέπει να γίνεται μόνο μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών.
Η Τουρκία αυθαίρετα, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, επιχειρεί να ενώσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, με την ΑΟΖ της Λιβύης, καταργώντας τις θαλάσσιες ζώνες και εξαφανίζοντας από το χάρτη της ανατολικής Μεσογείου τα ελληνικά νησιά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, αλλά και ενός κράτους μέλους της ΕΕ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καταγγέλλει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, που ερωτά εν κατακλείδι την Επιτροπή:
– Θα καταδικάσει απερίφραστα τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες που καταπατούν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και απειλούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας;
– Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η Τουρκία, μια υπό ένταξη χώρα, να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της UNCLOS που αποτελεί ευρωπαϊκό και κοινοτικό κεκτημένο;».