Λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί πολιτική λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών Σάρατζ – Χαφτάρ και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις.

Αγνοώντας ακόμη και το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Διάσκεψης το οποίο ζητά μεταξύ άλλων να μην υπάρξει εμπλοκή ξένων δυνάμεων στην περιοχή ο τούρκος πρόεδρος σε μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί σε θέση ισχύος μεταξύ των μεγάλων «παιχτών» στην περιοχή, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη έως ότου της παραδοθούν τα δικαιώματα της στη Μεσόγειο και μέχρι να αποκτήσει μια νόμιμη διοίκηση ο λιβυκός λαός».

«Με τη συμφωνία που συνομολογήσαμε με τη Λιβύη στη Μεσόγειο δημιουργήσαμε μια εξίσωση που εξέπληξε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην «πειρατική» συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.
«Θα παραμείνουμε στη Λιβύη»

«Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη έως ότου τις παραδοθούν τα δικαιώματα της στη Μεσόγειο και μέχρι να αποκτήσει μια νόμιμη διοίκηση ο λιβυκός λαός με τον οποίο έχουμε αδελφικούς δεσμούς 500 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν δείχνοντας προς όλες τις πλευρές που θα συμμετάσχουν στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προσπάθειά του να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο η Τουρκία στην περιοχή.

Ο Ερντογάν είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του ενόψει της Διάσκεψης στο Βερολίνο καθώς με άρθρο του στο Politico προχώρησε σε απειλές και εκβιασμούς προς την Ευρώπη, βάζοντας στο τραπέζι το Προσφυγικό και το θέμα της τρομοκρατίας.
Ο τούρκος πρόεδρος αφού εξαπέλυσε επίθεση κατά του Χαλίφα Χαφτάρ δε δίστασε να εκβιάσει εμμέσως πλην σαφώς ολόκληρη την Ευρώπη, απειλώντας πως αν δεν στηρίξει τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, τότε θα έχει σημαντικά προβλήματα, δείχνοντας Προσφυγικό και τρομοκρατία.

Επιπλέον, επιχείρησε να δώσει μαθήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας πως πρέπει να υπερασπιστεί την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιτίθεται δε κατά του Εμανουέλ Μακρόν που στηρίζει – όπως είπε – τους «πραξικοπηματίες».

«Αν η καταρρεύσει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα» τόνισε στο άρθρο του προχωρώντας σε ωμό εκβιασμό. Πρόσθεσε δε ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που χάνουν στρατιωτικά σε Συρία και Ιράκ, θα βρουν γόνιμο έδαφος για να επιστρέψουν» .
«Να μην αφήσει η Ευρώπη τη Λιβύη στα χέρια ενός βαρόνου»

Ο Ερντογάν στέλνοντας μηνύματα ισχύος πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, σημείωσε πως «η πιθανότητα να μην δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την απαραίτητη υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης, θα σήμαινε ότι προδίδει τις βασικές αξίες της Ευρώπης, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εγκατάλειψη της Λιβύης στο έλεος ενός βαρόνου του πολέμου, θα ήταν ιστορικό λάθος» είπε «φωτογραφίζοντας» έτσι τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο DAESH και η Αλ Κάιντα, πρόσθεσε, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και το Ιράκ, μπορούν να βρουν ένα παραγωγικό περιβάλλον στη Λιβύη και να ανθίσουν ξανά.
Απειλές και μαθήματα Δημοκρατίας στην Ευρώπη από τον Σουλτάνο

Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, «είναι γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες στις τάξεις του Χαφτάρ, όπως το Medhal, οι οποίες μοιράζονται την ιδεολογία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η βία και η αστάθεια θα τροφοδοτήσουν την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις» .

Ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης, σημείωσε ακόμη, είναι ένα ισχυρό χαρτί για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υπερασπιστούν τη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη που αντιμετωπίζει μια νέα επίθεση; Ή θα αποδράσουν από τις ευθύνες τους, όπως στη Συρία, και θα παρακολουθήσουν την κρίση από τα πρωτοσέλιδα στα περίπτερα;».