Μία ακόμη υπόθεση εμπορίας ανθρώπων αποκαλύπτεται, αυτή τη φορά, στη Βοιωτία. Η ύπαρξη και ανηλίκων μεταξύ των θυμάτων υφαίνει το σκηνικό του τρόμου, της φρίκης και της ντροπής που βίωσε η χώρα το 2013 με τους εργάτες στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, με ένα ακόμη στοιχείο της θλιβερής ιστορίας των κοινωνιών που θυσιάζουν τον άνθρωπο στον βωμό του κέρδους. Η εμβληματική μορφή του Ικμπάλ Μασί, του αγοριού από το Πακιστάν που η οικογένειά του τον πούλησε, 4 χρόνων, για εργάτη σε βιοτέχνη χαλιών προκειμένου να ξεπληρώσει τα χρέη της, γίνεται εφιάλτης…

Μέσα σε μία αποθήκη, ένα παλιό ποιμνιοστάσιο, στο Λεοντάρι Βοιωτίας, 11 αλλοδαποί -5 με καταγωγή από την Αίγυπτο, 3 με από το Σουδάν, ένας από το Πακιστάν, ένας Σύρος και ένας Νεπαλέζος- ζούσαν στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον και εργάζονταν σαν σκλάβοι σε χωράφια της περιοχής, ενώ οι εργοδότες τους, δυο άνδρες με καταγωγή από το Πακιστάν και ένας Αιγύπτιος, οι οποίοι συνελήφθησαν, τους κρατούσαν σε ομηρία. Ανάμεσα στους εργάτες ήταν και δύο παιδιά 17 ετών για τους οποία είχε δηλωθεί η εξαφάνισή τους από το Ωραιόκαστρο, τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο αντίστοιχα, σε Τμήμα Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας και αναζητούνταν.

Οι εικόνες φρίκης και ντροπής ήρθαν στο φως, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θηβών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και συστηματική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ η έρευνα των ανδρών του Τμήματος Ασφαλείας Βοιωτίας ξεκίνησε μετά από πληροφορίες περί διακίνησης ναρκωτικών από τα τρία αυτά άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις προσέγγιζαν αλλοδαπούς και, εκμεταλλευόμενα τη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση, τους υπόσχονταν δουλειά και καλύτερες συνθήκες ζωής. Τους ανάγκαζαν να εργάζονται σε χωράφια της περιοχής και διέμεναν μαζί με τα θύματά τους στην αποθήκη, όπου και εντοπίστηκαν.

Θερμοκήπια εκμετάλλευσης

Το περιστατικό το 2013 με επιστάτες στη Νέα Μανωλάδα να πυροβολούν εναντίον 200 ανθρώπων, οι οποίοι ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους, με 28 από αυτούς να καταλήγουν στο νοσοκομείο, ήταν ό,τι πιο άγριο έζησε η χώρα, αλλά δεν ήταν και το πρώτο περιστατικό εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, κυρίως εργατών γης.

Εξάλλου, από το 2008 η φράουλα από τη Νέα Μανωλάδα είχε αρχίσει να αποκτά πικρή γεύση. Τότε ήταν που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η εκμετάλλευση και η βάναυση τρομοκρατία, που έφτασε μέχρι το σημείο να απειλείται η ζωή των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, όπου βγαίνει το 90% της εθνικής παραγωγής μας σε φράουλες. Στα θερμοκήπια του κάμπου της Ηλείας διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για να στηθεί μία «εύρωστη» επιχείρηση σύγχρονης δουλείας.

Στις 18 Απριλίου του 2008, περισσότεροι από 1.500 εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και τις βαλκανικές χώρες, που ζούσαν σε παραγκουπόλεις, βουτηγμένοι στη λάσπη, αρνήθηκαν να εργαστούν και συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας ζητώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, καλύτερο μεροκάματο αλλά και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Το 2015, 51χρονος ιδιοκτήτης πτηνοτροφείου στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας… ζήλεψε το επιχειρηματικό μοντέλο των παραγωγών φράουλας στη γειτονική Μανωλάδα. Εφερε στην περιοχή εργάτες-σκλάβους από τη Ρουμανία και, υπό την απειλή όπλων, τους έβαζε να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, να μένουν στο παράπηγμα που τους είχε… παραχωρήσει και να τρέφονται με ό,τι βρόμικο αποφάγι τους έδινε. Αν μάλιστα οι φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι εργάτες γης έκαναν το λάθος να εκφράσουν τη δυσανασχέτησή τους ή να διαμαρτυρηθούν, είχε τον τρόπο να τους συνετίσει και να τους επαναφέρει στην τάξη. Εριχνε εκφοβιστικές βολές στον αέρα ή κοντά στα πόδια τους με την καραμπίνα.

Ο 51χρονος νταής είχε συλληφθεί ξανά στις 14 Φεβρουαρίου 2013 για εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Τότε, οι αστυνομικοί, έπειτα από καταγγελία μέσω Ιντερπόλ μιας οικογένειας από τη Ρουμανία που έψαχνε την 20χρονη συγγενή της, τη βρήκαν να κρατείται παρά τη θέλησή της και υπό το καθεστώς βίας και απειλών να εργάζεται στο πτηνοτροφείο του τότε 48χρονου για 14 ώρες την ημέρα, χωρίς χρήματα ή ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη.

«Ανθεί» το σύγχρονο δουλεμπόριο

Στους ογκώδεις τόμους των νόμων η ανθρώπινη σκλαβιά είναι παράνομη σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά υπάρχει παντού. Περισσότεροι από 29,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έρευνα της αυστραλιανής ΜΚΟ Walk Free, ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Τους συναντάς σε εργοστάσια, σε χωράφια, σε στρατιωτικά στρατόπεδα και μπορεί να είναι παιδιά, έφηβοι, ενήλικες ή γέροι. Εχουν εξαπατηθεί από κυκλώματα που αναλαμβάνουν τη μετακίνηση οικονομικών μεταναστών και έχουν αποδεχθεί εργασίες στην άλλη άκρη του πλανήτη από τις οποίες οι εργοδότες τους δεν τους αφήνουν να ξεφύγουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι νέες μορφές δουλείας δεν αφορούν μόνο χώρες όπως η Λιβύη, το Κατάρ ή το Κονγκό, βρίσκονται σε έξαρση και στην Ευρώπη, ιδίως το δουλεμπόριο και η καταναγκαστική εργασία.

Εκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες αποστέλλονται κάθε χρόνο για καταναγκαστική εργασία σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία και δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε ορυχεία, λατομεία, αλλά και εργοστάσια υφασμάτων.

Το φάντασμα του Ικμπάλ Μασί ρίχνει βαριά τη σκιά του. Το μικρό αγόρι από το Πακιστάν, που πήγε εκ των υστέρων σχολείο για να αγωνιστεί για το τέλος της δουλείας των σκλάβων-εργατών και της παιδικής εργασίας και το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok, δολοφονήθηκε από τη «μαφία των χαλιών», στις 16 Απριλίου του 1995, ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα. Δεν είχε κλείσει ακόμη τα 14 χρόνια του.