Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προέβη χθες (12/9) σε αυτοψία στο ιστορικό κτήριο του ξενοδοχείου «Ακροπόλ», παρουσία του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της διεύθυνσης Προστασίας Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Τα παραπάνω πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Το ΥΠΠΟΑ ενημερώνει επίσης ότι το έργο «Αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου «ACROPOLE PALACE» για τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών του ΥΠΠΟΑ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 στις 9-8-2011 με προϋπολογισμό 14.470.588 ευρώ. «Δεδομένου ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως, από το προαναφερθέν ποσόν απορροφήθηκαν τα 8.235.340 ευρώ. Για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου δημοπρατήθηκε, στις 29.12.2016, το έργο με τίτλο “ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ACROPOLE PALACE ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΜΑΡΝΗ” ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΥΠ.ΠΟ.Α. Το επιπλέον έργο ολοκληρώθηκε στις 15-2-2019 με προϋπολογισμό 1.012.090 ευρώ», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΠΟΑ, «υπολείπονται ακόμη κάποιες συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης σχετικά μικρής κλίμακας στο εσωτερικό του κτηρίου. Δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες να δρομολογηθούν αμέσως οι διαδικασίες για άμεση υλοποίηση, τόσο στη διεύθυνση Προστασίας Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, όσο και στη διεύθυνση Συντήρησης. Επίσης, δόθηκαν οι αναγκαίες οδηγίες να αδειάσουν αμέσως οι υπόγειοι εκμεταλλεύσιμοι χώροι του κτηρίου, στους οποίους εναποτέθηκε προ μηνών μεγάλος αριθμός επίπλων και συσκευασιών με υλικά του ΟΠΕΠ, τα οποία προξένησαν κάποιες φθορές στους εν λόγω χώρους».
«Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η διάθεση του “Ακροπόλ” προς χρήση το συντομότερο δυνατόν, με δομές και οργάνωση που δεν θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά και δεν προσθέτουν στη γραφειοκρατική περιπλοκότητα. Ως προς τη χρήση του, το “Ακροπόλ” θα φιλοξενήσει γραφεία υποστήριξης εκπροσώπων και φορέων του σύγχρονου πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των παραπάνω φορέων, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και χώρους παρουσίασης περιοδικών εκθέσεων. Επιπλέον, θα φιλοξενήσει στο ισόγειο πωλητήριο του ΤΑΠΑ, καφέ, ενώ στον τελευταίο του όροφο και το roof garden θα στεγαστεί εστιατόριο με μοναδική θέα προς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Σημειώνεται, ότι, όταν το “Ακροπόλ” συνδεθεί εν υπογείω με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι συγκεκριμένες χρήσεις θα υποστηρίζουν και τη λειτουργία του Μουσείου», έγινε γνωστό από την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Οι αρχιτεκτονικοί σχεδιασμοί του Σ. Μαγιάση για το ξενοδοχείο «Ακροπόλ», της οδού Πατησίων, το ανέδειξαν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα της Art Nouveau. Γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και έργο τέχνης, από το ΥΠΠΟΑ, το 1991. Σημειώνεται ότι στο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το 1991 στη Βιέννη, η UNESCO κατέταξε το «Ακροπόλ Παλάς» ανάμεσα στα σημαντικότερα δείγματα της art nouveau στην Ευρώπη. Όταν άνοιξε τις πύλες του το 1926 συμβόλιζε την κοσμοπολίτικη εκδοχή της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Ήταν το πρώτο που χτίστηκε στην οδό Πατησίων, δίπλα σε αρχοντικά επιχειρηματιών, θέατρα, κινηματογράφους και κέντρα διασκέδασης. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου αγγίζει τα 6.500 τετραγωνικά και αναπτύσσεται σε ύψος 34 μέτρων. Η εσωτερική διαμόρφωση και όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Μαγιάση που επέλεξε και τους εντυπωσιακούς πολυελαίους των κοινόχρηστων χώρων. Ωστόσο έπιπλα και πολυέλαιοι έχουν λεηλατηθεί, ενώ το κτήριο παραδόθηκε στη φωτιά δυο φορές, χάνοντας σημαντικό μέρος από τον πολύτιμο διάκοσμό του.