Ενα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία ετοιμάζει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο σχεδιάζοντας παράλληλα τον οδικό χάρτη για τις μόνιμες μειώσεις φόρων προϋπολογισμού τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο στήριξης αφορά κυρίως τη θέσπιση μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη ενίσχυση όσων έχουν υποστεί κατακόρυφη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Στο μεταξύ, τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξει ο νέος, τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το πρόγραμμα των φθηνών κρατικών δανείων που θα φθάνει το 1 δισ. ευρώ θα είναι στοχευμένο σε επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης και θα λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Το οικονομικό επιτελείο μετράει από τώρα «δυνάμεις», με τον τελικό απολογισμό να γίνεται τον Σεπτέμβριο, αφού θα έχουν συμπεριληφθεί οι δύσκολοι θερινοί μήνες των τουριστικών εισπράξεων και η πορεία των κλάδων μεταφορών και εστίασης. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε (ΕΡΤ) νέο πακέτο στήριξης, τονίζοντας πως στη ΔΕΘ «οφείλουμε να έχουμε ετοιμάσει ως οικονομικό επιτελείο μία επιχειρηματολογία» για τα μέτρα στήριξης αλλά και για την επόμενη ημέρα μείωσης εισφορών και φόρων, κάνοντας λόγο για «ένα συνδυαστικό πακέτο».
Εντός των ημερών, όπως είπε, αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ώστε να ενσωματωθούν οι 8 δόσεις για το φόρο εισοδήματος, ενώ η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου νομοθετείται και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα μπορεί να ενσωματωθεί η μείωση ή ο μηδενισμός της. Για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί λόγω της κρίσης, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν με βάση τη νέα ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων η οποία θα έρθει τον Σεπτέμβριο.
Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά, για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ ανάλογα με τη μείωση του τζίρου, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά όσους δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%. Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2019 και οι επιχειρήσεις στους κλάδους των μεταφορών.
Η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019, υπολογίζεται ως εξής:
■ 30% για μείωση τζίρου 5-15%
■ 50% για μείωση τζίρου 15,1 -25%
■ 70% για μείωση τζίρου 25,1 -35%.
■ 100% για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%.
Της Ελένης Στεργίου από Τα Νέα