Η πρώτη μη κρατική ιατρική σχολή στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα φαίνεται πως είναι γεγονός, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», καθώς το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners υπέγραψε κατ' αρχήν συμφωνία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας για σύσταση κοινοπραξίας. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η εν λόγω συμφωνία αφορά την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος ιατρικής σχολής. Η λειτουργία του σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό και συγκεκριμένα σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει ήδη συμφωνία για αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην Olympic Catering, οπού υφίσταται δομημένη επιφάνεια 8.000 τετραγωνικών μέτρων.  

Η πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής του UNIC λειτουργεί ήδη στη Λευκωσία, βασισμένη σε αυστηρότατα πρότυπα. Έτσι σχεδιάζεται να λειτουργήσει και στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ υπάρχει η σκέψη και για συνεργασία με τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα, προκειμένου οι φοιτητές να μπορούν να παρακολουθήσουν τμήματα που απαιτούν παρουσία και μαθητεία σε νοσοκομείο. 

Η αναγνώριση του πτυχίου 

Σχετικά με την αναγνώριση του πτυχίου ιατρικής από το ελληνικό παράρτημα του UNIC, το ρεπορτάζ επισημαίνει πως αναμένεται να αναγνωρίζεται κανονικά, όπως και στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας -σύμφωνο με το ελληνικό Σύνταγμα- στο οποίο πρόκειται να περιλαμβάνονται τα προβλεπόμενα για τους τίτλους σπουδών στο εξωτερικό και την ισχύ τους στην Ελλάδα. 

Η «Καθημερινή» υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναγνώριση τέτοιων πτυχίων, ο οποίος, μετά από συνάντησή του, με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη είχε πει: «Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως – εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση». Ωστόσο, είχε τονίσει, επίσης, ότι «η στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δεδομένη προτεραιότητα της κυβέρνησης»