Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούν το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να ταξιδέψει στην Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων για να έχει συνομιλίες με συμμάχους των ΗΠΑ για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα μια πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.
Δεν είναι σίγουρο αν το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, πρόσθεσε η πηγή.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει την επανεγκατάσταση Ουκρανών προσφύγων σε δεσμούς με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας που ζει ήδη εδώ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από υποστηρικτές να κάνουν περισσότερα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα να υποδεχτούν Ουκρανούς πρόσφυγες στις ΗΠΑ, αλλά η πραγματικότητα για όσους προσπαθούν να επανασυνδεθούν με την οικογένειά τους στις ΗΠΑ είναι διαφορετική, δεδομένου των περιορισμένων τρόπων που οι Ουκρανοί μπορούν να έρθουν νόμιμα στη χώρα.
Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Ενώ οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι πιθανό να μείνουν στην Ευρώπη, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να έρθουν στις ΗΠΑ όπου έχουν οικογένεια. Υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ουκρανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της απογραφής του 2019.
Οι επιλογές για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στις ΗΠΑ είναι περιορισμένες. Η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μπορεί να διαρκέσει χρόνια για να ολοκληρωθεί, προκαλώντας μια ώθηση από τους υποστηρικτές να επισπεύσουν τη διαδικασία για άτομα που έχουν ήδη συγγενείς στις ΗΠΑ και θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πιο εύκολα εκεί που βρίσκονται αυτά τα μέλη της οικογένειας.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, για να στηρίξουν τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.
«Εάν υπάρχουν Ουκρανοί που δεν μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια και για τους οποίους η επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλύτερη επιλογή, θα συνεργαστούμε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την ΕΕ για να τους εξετάσουμε. Αυτή δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία, και έτσι θα εξετάσουμε άλλες επιλογές και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι Ουκρανοί θα θέλουν να παραμείνουν σε γειτονικές χώρες ή στην Ευρώπη Ενωση.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης Τομ Σουότσι, εν τω μεταξύ, αναμένεται να καλέσει τη Δευτέρα τη διοίκηση να χορηγήσει τουριστικές βίζες σε Ουκρανούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Αλλά και αυτό έρχεται με τις προκλήσεις του.
Για να αποκτήσουν τουριστική βίζα, οι Ουκρανοί πρέπει να κάνουν αίτηση, να κλείσουν ραντεβού σε προξενείο των ΗΠΑ και να αποδείξουν ότι έρχονται στις ΗΠΑ για σύντομο χρονικό διάστημα – μια απαίτηση που ορίζεται από τη νομοθεσία.
Η Marina Shepelsky, δικηγόρος μετανάστευσης που εργάζεται με Ουκρανούς πελάτες, είπε στο CNN ότι κάποιοι είχαν επιτυχία στο να λάβουν τουριστική βίζα, αλλά η ζήτηση ήταν μια πρόκληση.
“Είναι πολύ δύσκολο. Ήταν πάντα δύσκολο να πάρεις περίοδο τουριστικής βίζας, αλλά τώρα υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που υποβάλλουν αίτηση, που πρέπει πραγματικά να επιλέξουν και να επιλέξουν», είπε ο Shepelsky.