Αέρας αισιοδοξίας, προσδοκίας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας «πνέει» πλέον σε μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές κοινότητες της Ελλάδας, αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά τις πρυτανικές εκλογές της 12ης Ιουνίου 2019.

Η αλλαγή σκυτάλης στον πρυτανικό θώκο του Α.Π.Θ. στο πρόσωπο του Καθηγητή Κτηνιατρικής, Νίκου Παπαϊωάννου, δημιουργεί προσδοκίες για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του Αριστοτελείου.

Ο νέος Πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την εκλογή του, στη θέση του Πρυτάνεως στο Α.Π.Θ. παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο «tomanifesto». Ερμηνεύοντας το μήνυμα των εκλογών, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε: : «Η Πανεπιστημιακή κοινότητα θέλει να γυρίσει σελίδα αρχίζοντας από το ζήτημα της ανομίας και της παραβατικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια».

Κατά τη διάρκεια της ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας συνέντευξής του, ο νέος Πρύτανης μίλησε για τις πρώτες ενέργειες της νέας πρυτανικής αρχής και τις προσωπικές του δεσμεύσεις και τόνισε σχετικά: «Η επόμενη πρυτανική αρχή θα πρέπει να λειτουργήσει στρατηγικά και όχι μόνο λογιστικά ή διαχειριστικά αν θέλετε, για το Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να βελτιώσει την καθημερινότητα έχοντας βάλει στόχους για το τι πανεπιστήμιο θέλουμε. Η καθημερινότητα που εμπεριέχει την ανομία και την παραβατικότητα, τη γραφειοκρατίας και τις υποδομές. Πρέπει το Πανεπιστήμιο από μέρος της κρίσης να γίνει μέρος της λύσης. Στρατηγική προτεραιότητα είναι η κατάκτηση ουσιαστικής και όχι μόνο λειτουργικής αυτονομίας μέσα από διαύγεια, λογοδοσία και αυτοκριτική σε όλα τα επίπεδα –διοικητικά και οικονομικά».

Ο κ. Παπαϊωάννου, τοποθετήθηκε στο φλέγον ζήτημα του «ασύλου» που πλήττει ιδιαίτερα το Α.Π.Θ. και δήλωσε: «Δεν πάει άλλο. Τέλος σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Το Πανεπιστήμιο του σήμερα, δεν μπορεί να σχετίζεται με τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα. Η ανοχή μας πρέπει να είναι μηδενική. Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα μιλάμε για άσυλο ανομίας. Επομένως επιβάλλεται η κατάργηση του ασύλου της ανομίας και η αντιμετώπισή της μέσα στο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν σε όλη τη επικράτεια».

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Ερ. Κύριε Παπαϊώαννου, είστε ο νέος Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από την εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια στην πανεπιστημιακή κοινότητα, πως αποτυπώνεται σήμερα η κατάσταση στο Α.Π. Θ;

Απ. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί την μεγαλύτερη κυψέλη γνώσης σε όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, δεδομένου ότι ως ίδρυμα, καλύπτει όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Το επιστημονικό του αποτύπωμα είναι ευκρινέστατο τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Επομένως η επιστημονική εξωστρέφεια αποτελεί κατάκτηση όλων των συναδέλφων και για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Η καθημερινότητα όμως με τα φαινόμενα βίας, ανομίας και παραβατικότητας δημιουργούν συνθήκες πίεσης που κάθε άλλο βοηθούν στην επιστημονική εξωστρέφεια και παραγωγικότητα. Άρα επιβάλλεται η άμεση ενασχόληση με αυτά.

Ερ. Πλέον, από τον πρυτανικό θώκο ποιες θα είναι οι πρώτες σας ενέργειες για να αλλάξει αυτή η εικόνα;

Απ. Η επόμενη πρυτανική αρχή θα πρέπει να λειτουργήσει στρατηγικά και όχι μόνο λογιστικά ή διαχειριστικά αν θέλετε, για το Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να βελτιώσει την καθημερινότητα έχοντας βάλει στόχους για το τι πανεπιστήμιο θέλουμε. Η καθημερινότητα που εμπεριέχει την ανομία και την παραβατικότητα, τη γραφειοκρατίας και τις υποδομές. Πρέπει το Πανεπιστήμιο από μέρος της κρίσης να γίνει μέρος της λύσης. Στρατηγική προτεραιότητα είναι η κατάκτηση ουσιαστικής και όχι μόνο λειτουργικής αυτονομίας μέσα από διαύγεια, λογοδοσία και αυτοκριτική σε όλα τα επίπεδα –διοικητικά και οικονομικά.

Δεσμεύομαι για μια πρυτανεία ανοιχτή που θα ακούει όλους τους συναδέλφους και όλες τις ομάδες εργαζομένων. Επιθυμώ ένα ΑΠΘ πρωτοπόρο, που στις Συνόδους των Πρυτάνεων δε θα σύρεται πίσω από θέσεις και απόψεις των άλλων αλλά θα είναι ο διαμορφωτής των πολιτικών στην ανώτατη εκπαίδευση και όχι απλός εκτελεστής των όποιων πολιτικών αποφάσεων.

Δεσμεύομαι να δρομολογήσω τις ακόλουθες δέσμες ενεργειών και μέτρων, με σκοπό να παραδώσω ένα Πανεπιστήμιο καλύτερο από αυτό που θα έχω παραλάβει:

Άσκηση χρηστής, αποτελεσματικής, συνετούς και διαφανούς διοίκησης των τρεχουσών υποθέσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της ανομίας και στην άμεση βελτίωση των όρων ασφαλούς διαβίωσης εντός της Πανεπιστημιούπολης. Αλλαγή αντίληψης στην άσκηση διοίκησης.

Κατάρτιση σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ και ανάληψη πρωτοβουλίας για σύσταση ενός ΝΠΙΔ του άρθρου 58 του Ν. 4009.

Συντονισμός των διαδικασιών για την πιστοποίηση των προγραμμάτων των προπτυχιακών σπουδών μας στη βάση μιας πολιτικής διασφάλισης ποιότητας συμβατής με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Συγκρότηση ευρύτατης εθνικής συμμαχίας με τα άλλα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας για τον απεγκλωβισμό της έρευνας και των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό.

Υποβολή υπομνήματος στην Κυβέρνηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αυτονομίας των Πανεπιστημίων.

Ερ. Σε ποιους τομείς θα δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα και κυρίως τι θα κάνετε με το θέμα του «ασύλου» που πλήττει ιδιαίτερα το Α.Π.Θ.;

Απ. Δεν είναι ανεκτό, σε καιρούς στέρησης ακόμη και των προς το ζην πολλών συμπολιτών μας, εμείς να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την αδυναμία της φυσικής προστασίας στο campus, που συντηρούν ένα κλίμα διάχυτης υποβάθμισης τριγύρω μας, η οποία επιτρέπει στην εγκληματικότητα να ανθεί στο χώρο μας. Δεν πάει άλλο. Τέλος σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Το Πανεπιστήμιο του σήμερα, δεν μπορεί να σχετίζεται με τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα. Η ανοχή μας πρέπει να είναι μηδενική. Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα μιλάμε για άσυλο ανομίας. Επομένως επιβάλλεται η κατάργηση του ασύλου της ανομίας και η αντιμετώπισή της μέσα στο Παν/μιο, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν σε όλη τη επικράτεια. Η οργανωμένη πολιτεία, είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να επιβάλλει την τάξη σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, με τα εντεταλμένα όργανα που διαθέτει. Προσωπικά δεσμεύομαι πως, ως Πρύτανης του Α.Π.Θ., η καθημερινότητα με την ανομία και την παραβατικότητα, θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα και θα την αλλάξω με όποιο κόστος.

Ερ. Τα τελευταία επεισόδια που είδαν το φως της δημοσιότητας με την επίθεση που δέχθηκε καθηγητής του ΑΠΘ από φοιτητές, πως μπορούν να εξαλειφθούν;

Απ. Μπορεί να διαφωνούμε με τις προβλέψεις του νόμου, όπως κι εγώ έχω θεμελιώδεις διαφωνίες σε πολλά από αυτά που νομοθέτησε ο κ.Γαβρόγλου, όμως νομιμότητα α λα καρτ δεν υπάρχει σε καμιά σοβαρή, δημοκρατική, οργανωμένη κοινωνία. Σεβόμαστε και ακούμε τις απόψεις όλων, προφανώς και των φοιτητών μας, όμως οι νόμοι είτε μας αρέσουν είτε δε μας αρέσουν πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν μπορεί μια ομάδα 20-30 ατόμων να απειλεί, να παρεμποδίζει τη λειτουργία νόμιμα εκλεγμένων οργάνων του πανεπιστημίου, δεν μπορεί να μην παρεμβαίνει ο εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως βλέποντας μια διοίκηση που αδυνατεί να διασφαλίσει τα στοιχειώδη και αυτονόητα. Αυτή δεν είναι εικόνα πανεπιστημίου!

Ξεκαθάρισα και στη συζήτηση που οργάνωσαν οι Σύλλογοι των εργαζομένων ότι προφανώς καταδικάζω ως άνθρωπος και ακαδημαϊκός την άσκηση οποιασδήποτε βίας από όπου και αν προέρχεται. Στα γεγονότα στο γραφείο του πρύτανη δεν ήμουν παρών. Δεν είμαι δικαστής να αποφανθώ ποιος χτύπησε πρώτος ποιον. Και δεν είναι ο θεσμικός μου ρόλος να το διερευνήσω. Πολύ ορθώς ο συνάδελφος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα αποφανθεί και θα αποδώσει τις ευθύνες. Ο δικός μου ρόλος θα είναι να προασπίσω την εύρυθμη, ανοιχτή, ακαδημαϊκή λειτουργία των οργάνων του πανεπιστημίου, αλλά με πυγμή, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και με μέλημα να μη ζήσουμε ξανά όσα θλιβερά συνέβησαν. Το άσυλο της ανομίας θα σταματήσει με οποιοδήποτε κόστος. Τέλος σε όποια ανοχή.

Ερ. Κατά την άποψή σας, η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου 2019, με τι κονδύλια θα πρέπει να ενισχύσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και από πού αλλού θα μπορέστε να εξοικονομείστε πόρους;

Απ. Από το κράτος, δεν πρέπει να περιμένει κανείς πολλά, δεδομένου ότι, τον καιρό της κρίσης, η επιχορήγησή μας έπεσε από τα 70 δις στα 20! Για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας, δεν θ’ ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Τον έχουν ανακαλύψει όλα τα πανεπιστήμια του αναπτυγμένου κόσμου, στον οποίο φιλοδοξούμε ακόμη να ανήκουμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να αυτοχρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας και γι’ αυτό η Πολιτεία θα πρέπει να μας προσδώσει την αυτονομία που επιτάσσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους (ανθρώπινους και υλικούς) πόρους που διαθέτουμε, για να χρηματοδοτήσουμε το Πανεπιστήμιό μας. Έχω προτείνει ήδη από τον Ιανουάριο στο προσωπικό μου ιστολόγιο τη δημιουργία ενός ΝΠΙΔ με τη μορφή ΑΕ του άρθρου 58 του ν. 4009/2011 και με ευχάριστη έκπληξη διαπίστωσα στον πρόσφατο νόμο για το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ότι ο νομοθέτης το προβλέπει! Γιατί, λοιπόν, να μη γίνει κάτι τέτοιο και στο ΑΠΘ;

Για τις συνεργασίες με τους φορείς δεν υπάρχει ανταγωνισμός, άλλωστε στην έρευνα η άμιλλα είναι το εφαλτήριό της, άλλα θα ήταν χρήσιμη μια συνολική καταγραφή σε ποιους φορείς συμμετέχουμε, τι τους προσφέρουμε και ποιο είναι το δικό μας όφελος από την όποια συνεργασία, τι κερδίζουν οι δικοί μας άνθρωποι για τη συνεισφορά τους, πώς επιστρέφει στο ΑΠΘ το έργο που παράγεται.

Ερ. Είναι δεδομένο πως από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «βγαίνουν» εξαιρετικοί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν μεγάλη «ζήτηση» σε χώρες του εξωτερικού. Οι νέοι μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, των χαμηλών οικονομικών απολαβών στην Ελλάδα και της ανεργίας των νέων επιστημόνων, υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού. Ως νέα πρυτανική αρχή τι μπορείτε να κάνετε για την –αν όχι αποφυγή- αλλά τουλάχιστον την μείωση της «εξαγωγής» των επιστημονικών μυαλών στο εξωτερικό;

Απ. Το Πανεπιστήμιο από μέρος της κρίσης πρέπει να γίνει μέρος της λύσης. Η επιστημονική εξωστρέφεια σε συνδυασμό με το άνοιγμα στην κοινωνία και την εργασία θα αποτελέσει το καλύτερο αντίδοτο στο braindrain.

Ερ. Ποια τα προβλήματα που θα κληθείτε άμεσα να λύσετε ως Πρύτανης του Α.Π.Θ. για τα οποία η απελθούσα πρυτανική αρχή είτε δεν επίλυσε είτε επέδειξε αδιαφορία για την ύπαρξή τους;

Απ. Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Θεωρώ ότι η καθημερινότητα που σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής και όχι με τα οικονομικά νούμερα έμεινε πίσω.

Ερ. Ποιο είναι το μήνυμα που βγήκε για την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τις πρυτανικές εκλογές της 11ης Ιουνίου 2019;

Απ. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα θέλει να γυρίσει σελίδα αρχίζοντας από το ζήτημα της ανομίας και της παραβατικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια.