Το αδούλωτο πνεύμα των Σερραίων, που, όπως είπε, τους ώθησε να συμμετάσχουν σε όλες τις προεπαναστατικές κινήσεις των υπόδουλων Ελλήνων και να αψηφήσουν τις σφαγές, τους εξανδραποδισμούς, τις λεηλασίες, τις καταστροφές που επακολουθούσαν μετά από κάθε ξεσηκωμό, εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνηση στην τελετή ανακήρυξης της σε επίτιμη δημότη του Δήμου Σερρών.
Αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της πόλης των Σερρών πριν 108 χρόνια, λέγοντας πως “οι Σερραίοι πλήρωσαν ακριβά τον ασίγαστο έρωτά τους για την ελευθερία, όμως η πολυπόθητη απελευθέρωση της πόλης πριν από εκατόν οκτώ χρόνια διέγραψε μονομιάς τα δεινά πενήντα τριών δεκαετιών σκλαβιάς – έστω κι αν η ελληνική σημαία υψώθηκε πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι απερχόμενοι Βούλγαροι”.
Ξεχώρισε την ηρωική μορφή του Σερραίου πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική, Εμμανουήλ Παπά, τραπεζίτη και μέλους της Φιλικής Εταιρίας, ενώ έκανε αναφορά και στον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας: “Πυρπολημένη, ερειπωμένη, θυσιασμένη στο βωμό της πατρίδας, η πόλη των Σερρών θα αναδυθεί από τις στάχτες της «σαν πρώτα ωραία, ανθηρή και ακμαία», χάρη στο σθένος και την ακατάλυτη αισιοδοξία των κατοίκων της. Σθένος που χαρακτήριζε, σε όλη την πολιτική του διαδρομή, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άξιο τέκνο της Πρώτης Σερρών, κορυφαίο δημόσιο άνδρα της μεταπολίτευσης, Ευρωπαίο πολιτικό με καθολική αποδοχή και πρωτεργάτη της ένταξης της Ελλάδας στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση”.
“Είναι τιμή για μένα η ανακήρυξή μου σε επίτιμη δημότη των Σερρών, μιας πόλης με μακρά ιστορία, από τις λίγες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που εδώ και τρεις χιλιάδες διακόσια χρόνια ζει, δημιουργεί και ακμάζει, αναγεννώμενη σε κάθε καμπή της διαδρομής της μέσα στον χρόνο”, είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: “Και είναι ακόμη μεγαλύτερη η τιμή, αφού η ιδιότητα του συνδημότη σας, καθώς και η ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου, ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων, μου απονέμονται στην επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών και της ενσωμάτωσης τους στον εθνικό κορμό. Μιας χαρμόσυνης στιγμής για την πόλη μετά από πεντακόσια τριάντα χρόνια καταδυνάστευσης, που όμως δεν έκαμψε την πίστη, της γλώσσα, το ελληνικό φρόνημα. Γιατί οι Σέρρες, με όπλο την παιδεία, καλλιεργώντας τα ιδεώδη του διαφωτισμού και αφυπνίζοντας την εθνική συνείδηση των νέων, προετοίμασαν την ελευθερία τους”.
Με συγκίνηση διάβασε το τηλεγράφημα του Ναπολέοντα Σωτήλη, του διοικητή της 7ης Μεραρχίας, που απελευθέρωσε τις Σέρρες, προς το Γενικό Αρχηγείο, σύμφωνα με το οποίο: «Πόλις Σερρών εκάη ολόκληρος. Πλήθος γυναικοπαίδων ευρέθησαν φονευμένα ή απηνθρακωμένα εντός των οικιών. Πόλις στερείται εντελώς άρτου. ‘Αστεγοι υπερβαίνουσιν είκοσι χιλιάδας».
Όπως και την περιγραφή της απελευθέρωσης από τον βουλευτή Σερρών, Δημοσθένη Μέλφο, που εξελέγη στις 31 Μαΐου 1915, τις πρώτες εθνικές εκλογές με τη συμμετοχή και του νομού Σερρών: «Οι πεινώντες και γυμνοί Σερραίοι, δακρύοντες και ενθουσιώντες υπεδέχοντο τον ελευθερωτήν Στρατόν, φωνάζοντες «Ας καήκαμε» και «Ζήτω το Έθνος». Τοιουτοτρόπως απεκτήσαμεν την ελευθερίαν, διά μεγίστων θυσιών και πολλών αιμάτων, έχοντες πάντοτε την παρηγορίαν ότι αι φλόγες των Σερρών εφώτισαν τα προς Ανατολάς προελαύνοντα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα».
Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι μετά την απελευθέρωσή της, η πόλη των Σερρών ξαναχτίστηκε, μεγάλωσε, ομόρφυνε και σήμερα συνεχίζει να αξιοποιεί τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα των ανθρώπων της για την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς, την αστική αναζωογόνησή της και την ισορροπημένη βιώσιμη ανάπτυξή της και υπογράμμισε: “Με γεμίζουν αισιοδοξία οι πρωτοβουλίες του Δήμου για τη δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Πάρκου Ηρώων, όπως και Πάρκου τεχνολογίας, πολιτισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· για την ανάπλαση πάρκων και πλατειών με ιδιαίτερη μέριμνα για τον πολίτη· για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με την εκπόνηση ενός προγράμματος ασφαλτοστρώσεων, κατασκευής κόμβων και νέων γεφυρών· για την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών υποδομών. Τέλος, για τη δημιουργία χώρων πολιτισμού και κυρίως για τη μετατροπή του Στρατοπέδου Παπαλουκά σε πολιτιστικό Κέντρο, με το όνομα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
“Από σήμερα είμαι κι εγώ δημότης Σερρών, από σήμερα μετέχω κι εγώ στις ανησυχίες, στα όνειρα, τις προσδοκίες σας. Εύχομαι ο ανανεωτικός, δημιουργικός άνεμος να μην παύσει ποτέ να πνέει σ’ αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας, δικαιώνοντας τους αγώνες αιώνων”, σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.
Η ανακήρυξη της σε επίτιμη δημότη του Δήμου Σερρών έγινε σε πανηγυρική τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, με τη συμμετοχή λίγων προσκεκλημένων, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φ.Αραμπαζή και ο βουλευτής της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Στην προσφώνηση του ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης είπε ότι στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας “βλέπουμε την έκφραση του πνεύματος, της συναίνεσης, των αξιών, της ισότητας, της ισονομίας και της υπέρβασης των στερεοτύπων”.
“Με την επιστημονική γνώση και τον βαθύτατο σεβασμό σας στους δημοκρατικούς θεσμούς αφήνετε το δικό σας ξεχωριστό αποτύπωμα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, όπως έντονο ήταν το στίγμα σας και στο δικαστικό σώμα, ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας”, επισήμανε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου.
Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη τηςκ. Σακελλαροπούλου σε επίτιμη δημότη του Δήμου Σερρών διάβασε ο πρόεδρος του σώματος Βασίλης Κατιρτζόγλου.
Ο δήμαρχος απένειμε στην κ. Σακελλαροπούλου την ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου Σερρών, τον Χρυσό Σταυρό των Αγίων Θεοδώρων και το Χρυσό Κλειδί της πόλης.
Νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον μητροπολίτη Θεολόγο.
Μετά το Επισκοπείο περπάτησε, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο και τον μητροπολίτη, μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας.
Μετά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη του Δήμου Σερρών η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε στην κεντρική πλατεία των Σερρών όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, ορισμένοι από τους οποίους την υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.