Επιστολή προς του Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με θέμα την προστασία των δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν το 2015 στους πολίτες που είχαν πάρει δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας απελευθέρωσε την ισοτιμία του νομίσματος. Σημειώνει ότι το ωφελούμενο κεφάλαιο αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 2 δις Ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού.
Ο κ. Γκίκας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξεταστεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του άρθρου 10 παρ. 21 ν. 2251/1994, όπου προβλέπεται ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των τραπεζών από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει ότι πληρείται η προϋπόθεση ύπαρξης αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, ενώ αναφέρεται και στο γεγονός ότι οι δανειολήπτες έχουν καταβάλει πολλαπλάσια χρήματα από τα αρχικά κεφάλαια δανεισμού.
Αναλυτικά η επιστολή:
Κύριοι Υπουργοί,
Επιθυμώ να θέσω υπόψη σας ένα θέμα που μετ’ επιτάσεων μου θέτουν Κερκυραίοι Πολίτες που έλαβαν δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο.
Όπως είναι γνωστό, το διάστημα 2006 – 2009 δόθηκε η δυνατότητα σύναψης δανείων σε Ελβετικό Φράγκο. Η ισοτιμία και το χαμηλό επιτόκιο έκαναν εκείνη τη περίοδο τα συγκεκριμένα δάνεια ιδιαιτέρως ελκυστικά για τους καταναλωτές. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 65.000 πολίτες επέλεξαν να λάβουν δάνειο σε Ελβετικό Φράγκο.
Η απελευθέρωση της ισοτιμίας από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το 2015, προκάλεσε ωστόσο σοβαρά προβλήματα στην συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών. Οι οφειλές τους αυξήθηκαν ραγδαία, με αρκετούς να χρωστούν ξαφνικά περισσότερα χρήματα από ότι είχαν αρχικά δανειστεί. Εκτιμάται ότι το ωφελούμενο κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 2 δις Ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού και το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που δημιουργήθηκε στους περίπου 200.000 δανειολήπτες και εγγυητές.
Στη χώρα μας έχουν εκδοθεί τρεις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (25/2015 ΠΠ Ρόδου, 86/2017 Εφετείου Αιγαίου, 17/2027 Εφετείου Λάρισας), στις οποίες διαπιστώνεται ότι οι καταναλωτές δεν προστατεύθηκαν από συναλλαγματικές διακυμάνσεις, ενώ
παράλληλα οι τράπεζες δεν εκπλήρωσαν την υποχρέωση της προστασίας της μηνιαίας δόσης από συναλλαγματικές μεταβολές εντός του πλαισίου +/- 5%.
Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο της ΕΕ, σε προδικαστικά ερωτήματα της Γαλλίας, με τις Αποφάσεις C-766 έως 782/19 και C-609 αναφέρεται σε λογιστικό δανεισμό, όπου ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους καταναλωτές.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ζητά, η Κυβέρνησή μας να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της παρ. 21 άρθρου 10 ν. 2251/1994, σύμφωνα με την οποία «ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επί αγωγών καταναλωτή ή ενώσεων καταναλωτών, εφόσον οι συνέπειες του δεδικασμένου έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών».
Σας παρακαλώ να εξετάσετε τη δυνατότητα ενεργοποίησης της ανωτέρω πρόβλεψης, καθώς υφίστανται αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, ενώ οι δανειολήπτες έχουν καταβάλει πολλαπλάσια χρήματα από τα αρχικά κεφάλαια δανεισμού.
Σας ευχαριστώ θερμά.