Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «λογικές» χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας και πως η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες, Πέμπτη, να ετοιμάσουν περιορισμένες κυρώσεις εναντίον Τούρκων σχετικά με τη διένεξη για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναβάλλοντας οποιαδήποτε αυστηρότερα βήματα έως τον Μάρτιο, καθώς οι χώρες μέλη διαφωνούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την Άγκυρα.
«Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ελληνικά, γαλλικά και κυπριακά αιτήματα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Σε ομιλία του, εξάλλου, σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος AK, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ενδεχόμενες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξουν και τις δύο πλευρές και δεν θα ωφελήσουν κανέναν και πως οι σχέσεις δεν πρέπει να θυσιαστούν ως αποτέλεσμα.
Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της ΕΕ να αποστούν από την επιρροή αντιτουρκικών λόμπι λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο και τη συνεργασία.
“Προσβολή σε σύμμαχο” ενδεχόμενες κυρώσεις από ΗΠΑ
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, ο Ερντογάν είπε ότι θα αποτελούσαν προσβολή προς έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μετά τις δηλώσεις πηγών πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, το οποίο πιθανόν να επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.
Η ισοτιμία της λίρας έπεσε σχεδόν 2% αφού το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα και θα θέτουν στο στόχαστρο τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών.
Θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, και θα θέσουν σε δοκιμασία τη διπλωματία, που ήδη αντιμετωπίζει εντάσεις για θέματα από τη σύγκρουση στη Συρία έως έναν Τούρκο κληρικό που διαμένει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Για την Αμερική, το να σηκωθεί και να αντιμετωπίσει την Τουρκία με ένα θέμα όπως ο CAATSA είναι προσβολή προς έναν πολύ σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) που θέτουν στο στόχαστρο συμφωνίες όπλων με τη Μόσχα.
«Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, θα δούμε αναμφίβολα πολύ πιο καθαρά ποια είναι η τάση», πρόσθεσε ο Ερντογάν για την επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν. «Άρα πρέπει να κάνουμε υπομονή και θα δούμε».
Η Άγκυρα απέκτησε το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 στα μέσα του 2019 και υποστηρίζει πως δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους και δεν θα ενσωματωθεί στα αμυντικά μέσα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως οι S-400 είναι απειλή και πέρυσι αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμά της για την κατασκευή των αεριωθούμενων F-35.
Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, περιλαμβανομένου ενός αξιωματούχου των ΗΠΑ που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Ρόιτερς πως ο Τραμπ έδωσε στους βοηθούς του την έγκρισή του για τις κυρώσεις. Θα πρέπει να επιλέξει από έναν κατάλογο 12 επιλογών CAATSA, που κυμαίνονται από ήπιες έως αυστηρές.