Η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, τις τελευταίες ημέρες, μάλλον δεν είναι απρόβλεπτο γεγονός. Ο Ερντογάν δείχνει να «παίζει» τα ρέστα του και, όπως κάνει πάντα, χρησιμοποιεί τα Ελληνοτουρκικά για εσωτερική κατανάλωση και εκβιασμούς. Τώρα, ειδικά μετά την επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανεβάσει υψηλή πίεση. Επιπλέον, στην τελική ευθεία των εκλογών στην Τουρκία, βλέπει να χάνει την μπάλα από τους πάντες. Χάνει από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του.

Προχθές ανέφερε και ότι «για εμένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης», ενώ τόνισε ότι δεν θα δεχτεί να συναντηθεί πια μαζί του. Στη διπλωματία, και παντού, ποτέ δεν λες ποτέ.

Ομως το ερώτημα δεν είναι για ποιον λόγο λέει ό,τι λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Το ερώτημα είναι μέχρι πού θα το φτάσει;  Θα επιχειρήσει να βγει από τα πολιτικά του αδιέξοδα «στήνοντας» ένα θερμό καλοκαίρι στην περιοχή; Κι αν το πράξει, δεν ξέρει ότι θα πληγεί και η δική του προβληματική οικονομία των τερατωδών ποσοστών πληθωρισμού; Θα επιχειρήσει να σώσει το τομάρι του μέσω εθνικιστικών και καιροσκοπικών ενεργειών; Δεν έβαλε μυαλό στον Εβρο, στο Αιγαίο και στις… επακουμβήσεις;

Αυτά φυσικά θα φανούν. Πολλές φορές έχουμε δει τον Ερντογάν να σκούζει, να απειλεί, να προκαλεί… Βλέπετε, η θέση της Τουρκίας και τα Στενά είναι απολύτως χρήσιμα στη Δύση και αυτό το γνωρίζει. Η δε Δύση συνήθως ισορροπεί, έστω και άτσαλα, ενώ ενίοτε υφίσταται και αποδέχεται εκβιασμούς, όπως αυτός που κάνουν τώρα οι Τούρκοι με αφορμή την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ουσιαστικά, λοιπόν, οφείλουμε να κατανοούμε ότι διάγουμε δύσκολες ημέρες. Και απαιτείται κορύφωση της διπλωματικής εγρήγορσης και λεπτές χειρουργικές κινήσεις. Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης οφείλει να είναι άμεση. Ακόμη κι αν χρειαστεί διεθνής επικοινωνιακή εκστρατεία. Το ίδιο και με την εκ νέου κινητοποίηση του συμμαχικού παράγοντα. Πάλι, και πάλι, και πάλι.

Ας θυμηθούμε και ιστορία. Ας πούμε στους συμμάχους μας για τη ρωμαϊκή αποστολή που επισκέφθηκε την Καρχηδόνα, με επικεφαλής τον Quintus Fabius Maximus, προκειμένου να διαπραγματευθεί την ειρήνη. Εκεί, ο Ρωμαίος στρατηγός, χωρίς περιστροφές, ανέφερε: «Vobis bellum et pacem portamusq utrum placet sumite». Τουτέστιν, σας φέρνουμε πόλεμο και ειρήνη, επιλέξτε ό,τι σας αρέσει…