Προσωπική ευθύνη ανέλαβε και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για την αποτυχία που οδήγησε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να πραγματοποιήσει επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που αυτή τη στιγμή έχει οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τα στρατεύματα, ο υποστράτηγος Αχαρόν Χαλίβα έγραψε: «Η διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, υπό τη διοίκησή μου, απέτυχε να προειδοποιήσει για την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς. Αποτύχαμε στην πιο σημαντική αποστολή μας και ως επικεφαλής της διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, φέρω την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία».

Σύμφωνα με το BBC, ο Χαλίβα συνέχισε λέγοντας ότι θα υπάρξει μια «βαθιά και ολοκληρωμένη» έρευνα, αλλά το μόνο καθήκον των IDF τώρα είναι να «αντεπιτεθούν και να νικήσουν».

Επκεφαλής Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας: Η ευθύνη βαραίνει εμένα

Υπενθυμίζεται πως για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ανέλαβε, επίσης, με επιστολή του προς τους υπαλλήλους της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ ο επικεφαλής Ρόναν Μπαρ.

Στην επιστολή αυτή ο Μπαρ αναφέρει ότι η απουσία προειδοποίησης για μια επίθεση της Χαμάς είναι ένα θέμα που βαραίνει εκείνον και τη Σιν Μπετ. «Παρά μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιήσαμε, δυστυχώς, το Σάββατο δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια επαρκή προειδοποίηση που θα επέτρεπε την αποτροπή της επίθεσης. Ως το πρόσωπο που βρίσκεται στην κεφαλή της οργάνωσης - η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει εμένα».

Στη συνέχεια τονίζει πως «θα υπάρξει χρόνος για έρευνες. Τώρα αγωνιζόμαστε. Χάσαμε δέκα από τους καλύτερους ανθρώπους μας, πολλοί από εμάς τραυματίστηκαν, οι στρατιώτες έχασαν τους συγγενείς τους. Αμέτρητες οι ιστορίες ηρωισμού. Ήδη από την πρώτη ημέρα των μαχών, δημιουργήσαμε έναν ειδικό σχηματισμό, σε συνεργασία με τις IDF, για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την ανάκτηση των απαχθέντων και των αγνοουμένων».

Τέλος, ο Μπαρ προσθέτει ότι «όλοι οι υπάλληλοι της οργάνωσης έφτασαν στις μονάδες, άνοιξαν ιδιωτικά γραφεία, δημιουργήθηκαν ειδικές ομάδες. Όλοι όσοι έφεραν όπλο κατέβηκαν για να πολεμήσουν», ενώ τόνισε πως «βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, όχι σε μια απλή μάχη. Ένας πόλεμος τελειώνει με μια απόφαση και μια αλλαγή κατάστασης. Δεν υπάρχει χρονικό όριο. Θα πάμε μέχρι το τέλος».