Την προσήλωση στις πολιτικές φοροαπαλλαγών και τόνωσης του εισοδήματος επαναφέρει συντονισμένα η κυβέρνηση στον απόηχο της εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ και εμφανώς στρίβει το τιμόνι των πρωτοβουλιών στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, προσβλέποντας σε ορατά αποτελέσματα και προφανώς σε θετικό πολιτικό αντίκτυπο.

Με το ένα μάτι στην πανδημία και στο προσδοκώμενο τέλος της εσωστρέφειας και με το άλλο στους στόχους του τουρισμού, το Μαξίμου επικεντρώνεται στην «πολιορκία» της ακρίβειας. Θεωρείται προεξοφλημένο ότι η στήριξη, ιδίως στην επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου θα συνεχιστεί και πέραν του Φεβρουάριου, όπως γνωστοποίησε χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μάλιστα, άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μέτρο που μέχρι πρότινος απέκλειε η κυβέρνηση. Μπροστά και στην πίεση της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ, ανέφερε: «Ολα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Θα πάρουμε κι άλλα μέτρα, αλλά “λεψτόδεντρα” δεν υπάρχουν στην Ελλάδα…».

Το μέτωπο της ακρίβειας προκαλεί τις ισχυρότερες πιέσεις για την κυβέρνηση που αναζητεί πειστικές απαντήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μετρά τις επόμενες παρεμβάσεις στη ζυγαριά -δημοσιονομικής – ισορροπίας. Σε αυτό το σκηνικό, έχει ήδη εξεταστεί στο Μαξίμου το σχέδιο των επόμενων παρεμβάσεων:

Αγρότες

Αμεσα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο οι αγρότες, έπειτα από την εξαγγελία που αφορά χαμηλόμισθους και ανέργους για δεύτερη «σημαντική» αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο (στην κλίμακα των 700 ευρώ) και τις ανακοινώσεις για τον ΕΝ-ΦΙΑ με τον κυβερνητικό προσανατολισμό σε ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων ακινήτων – δύο θέματα που πυροδοτούν αντιπαραθέσεις μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Τα τελευταία 24ωρα, τα συναρμόδια υπουργεία ανταλλάσσουν σημειώματα, προκειμένου να κλειδώσουν συμπληρωματικά μέτρα στήριξης του αγροτικού κλάδου, ενόσω άναψαν οι μηχανές των τρακτέρ για μπλόκα. Ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο τη Δευτέρα – αν όχι σήμερα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν ήδη μεταφερθεί από γαλάζιους βουλευτές οι πιέσεις που οι ίδιοι δέχονται στις εκλογικές περιφέρειές τους με αιτήματα γεωργών και κτηνοτρόφων για ισχυρότερο πλαίσιο στήριξης από τις ανατιμήσεις (ενέργεια, ζωοτροφές, λιπάσματα κ.ο.κ.). Η Αθήνα ζητεί από την Ευρώπη ειδικό πλαίσιο ενόσω ενδοκυβερνητικά συζητούνταν έως χθες το κατάλληλο μείγμα μέτρων. Ανάμεσα στις προτάσεις που προέρχονται πάντως και από στελέχη της ΝΔ είναι να βρεθεί τρόπος για καθολική ισχύ (και όχι μόνο για νέους αγρότες ή μέλη συνεταιρισμών) του μέτρου επιστροφήςτου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Επιδότηση ρεύματος

Κλειδωμένη είναι η μεταφορά και στον Φεβρουάριο του πακέτου επιδοτήσεων ρεύματος – φυσικού αερίου, ύψους το λιγότερο 400 εκατ. ευρώ όπως και τον Ιανουάριο. Εως το τέλος του μήνα, εξάλλου, θα κριθεί η παράταση του χρονοδιαγράμματος. Ευάλωτοι και επαγγελματίες τίθενται στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής και για συγκεκριμένους κλάδους επιδιώκεται μέσω έγκρισης των Βρυξελλών επιδότηση στο 75% των αυξήσεων των τιμών ρεύματος από το 50% σήμερα.

Ειδικό «Εξοικονομώ»

Τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται επίσης σε ανοιχτή γραμμή για προώθηση ειδικών προγραμμάτων, όπως ένα μίνι «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί η αφετηρία αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων από την ενεργειακή κρίση, εξού και η αγωνία της κυβέρνησης να προτάσσει διαβεβαιώσεις για συνέχιση στα μέτρα ανακούφισης. «Αξιοποιήστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους για την ενεργειακή εξοικονόμηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας χθες στο Μαξίμου με το νέο προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και επεσήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί «σχεδόν το σύνολο» των προεκλογικών δεσμεύσεων για οριζόντιες μειώσεις φόρων εισφορών.

Μπόνους το 2022, μόνιμες ελαφρύνσεις το 2023

Στα κυβερνητικά σχέδια για φέτος είναι και η εφαρμογή, έστω πιλοτικά, του χρηματικού μπόνους απόδοσης σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων ή και η πιθανή επανεξέταση σε ό,τι αφορά τις επιστρεπτέες. Πάντως στο 2023 παραμένουν προς το παρόν τα σενάρια για περαιτέρω μόνιμες φοροελαφρύνσεις: κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για Δημόσιο – συνταξιούχους, διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό κ.λπ. Στο μεταξύ, υπό τον φόβο εκτροχιασμού της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση κρατά σίγουρα εκτός κάδρου τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, για το οποίο δέχεται αντιπολιτευτικά πυρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε μόνο πως «ό,τι περιθώριο δημιουργείται στην οικονομική μας πολιτική, γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών», εγείροντας για τα καύσιμα ζήτημα δημοσιονομικού κόστους.

Από Τα Νέα