Σε δύο διαφορετικές ταχύτητες θα τρέξουν οι εγγυήσεις που θα ζητήσουν οι τράπεζες στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που τρέχει, και το Εγγυοδοτικό Ταμείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του επόμενου δεκαημέρου.
Σύμφωνα με το euro2day.gr, το ζήτημα του ύψους των εγγυήσεων που ζητούν από τις επιχειρήσεις οι τράπεζες ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες μετά το άνοιγμα του χρηματοδοτικού προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο φέρει κρατική επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα 2 έτη. Οι αιτήσεις για άντληση ρευστότητας, νέων δανείων, από το πρόγραμμα αυτό έχουν ήδη ξεπεράσει τις 10.000 και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες εγείρουν ενστάσεις για τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων και την συνάντηση που θα έχουν εντός της εβδομάδας τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Τα παράπονα της αγοράς οδήγησαν τον υπουργό να κάνει δηλώσεις επί του θέματος το Σαββατοκύριακο τονίζοντας ότι «τα τραπεζικά κριτήρια δεν είναι πάνω από την επιβίωση του λαού».
Πιο αυστηρό το ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι για τη χρηματοδότηση με νέα δάνεια μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ ζητούνται εγγυήσεις από τις τράπεζες, οι οποίες όμως είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με την εποχή προ Covid-19.
Ως αντιστάθμισμα προτάσσουν ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο έχει ελκυστική τιμολογιακή πολιτική, καθώς για δύο χρόνια το επιτόκιο επιδοτείται από το κράτος και αυτό διαχέεται ως ένα βαθμό και στην υπόλοιπη περίοδο του δανείου (σ.σ. τα εν λόγω δάνεια έχουν διάρκεια έως 5 έτη). Οι εγγυήσεις που ζητούνται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έχουν διαβάθμιση ανάλογα με το ρίσκο που φέρει κάθε επιχείρηση.
«Στην περίπτωση που ο πελάτης έχει χαμηλό ρίσκο τότε δεν ζητάμε εγγυήσεις, για medium risk πελάτες οι τράπεζες ζητούν μικρές εγγυήσεις για παράδειγμα 10 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου ενώ για τους πελάτες high risk οι εγγυήσεις είναι μεγαλύτερες, αν και μικρότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν», αναφέρει πηγή με γνώση της διαδικασίας. Οι εγγυήσεις μπορεί να είναι ένα ακίνητο ή εφόσον υπάρχουν cash collaterals.
Εγγυοδοτικό Ταμείο
Σε αντίθεση με τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες στο χρηματοδοτικό εργαλείο παροχής νέων δανείων μέσα από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα είναι «ευκολότερη» όσον αφορά τις εγγυήσεις στο νέο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας που θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Μαίου με εγγυήσεις 1 δισ. (σ.σ. συν 1 δισ.) απευθείας από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι εγγυήσεις που θα ζητήσουν οι τράπεζες στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, ωστόσο το επιτόκιο σε σχέση με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα είναι μεγαλύτερο αλλά σε κάθε περίπτωση θα κινείται κάτω από το 4%. Για τις high risk επιχειρήσεις ζητούμενο είναι όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «η δυνατότητα αποπληρωμής της δόσης»!
«Σε αυτό το εργαλείο έχουμε δεσμευθεί ότι οι εγγυήσεις που θα ζητούν οι τράπεζες θα είναι ελάχιστες. Εξάλλου, τα νέα δάνεια που θα δοθούν στο πλαίσιο του Εγγυοδοτικού Ταμείου είναι κατά 80% εγγυημένα από το δημόσιο μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και κατά 20% από τις τράπεζες. Υπάρχει, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των εγγυήσεων», αναφέρει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.