Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας για την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών από τη χθεσινοβραδινή κακοκαιρία.
Σε σχέση με τη Χαλκιδική, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής, τα προβλήματα είναι σαφώς μικρότερα στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο, με το πρώτο φως της ημέρας, γίνεται περισσότερο αντιληπτή η κατάσταση που διαμορφώθηκε.
Για μεγάλα προβλήματα στη φυτική παραγωγή της Ημαθίας έκανε λόγο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Καλαϊτζίδης. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
«Στην Πιερία δεν είχαμε τα θέματα που είχε η Χαλκιδική, ωστόσο υπήρξαν κάποια προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 2.30 τα ξημερώματα, ξέσπασε ξαφνικά μπουρίνι με καταιγίδες, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση κορμών δέντρων. Συγκεκριμένα, κορμός δέντρου έπεσε στην περιοχή του Πλαταμώνα, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας (στο σιδηροδρομικό δίκτυο) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στη διαδρομή με κατεύθυνση Θεσσαλονίκη – Λάρισα. Στο Αιγίνιο σημειώθηκε παρόμοια περίπτωση πτώσης δέντρου, ενώ ένα βαγόνι που ήταν σε κυκλοφορία, ακινητοποιήθηκε» σχολίασε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Επιπλέον ανέφερε ότι υπήρξαν πτώσεις κλαδιών λόγω των ισχυρών ανέμων που κάλυψαν σε ορισμένα σημεία το οδόστρωμα, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της Πιερίας. «Όλα είναι υπό έλεγχο. Νωρίς το ξημέρωμα είχαμε επικοινωνία με την πολιτική προστασία και την τεχνική υπηρεσία, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Λιτοχώρου και Κατερίνης και τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή Πιερίας, δημάρχους και φορεία για θέματα γεωργικών καλλιεργειών. Τέτοιου είδους προβλήματα είχαμε στο Κίτρος στη βόρεια Πιερία, όμως ό,τι προκλήθηκε είναι υπό έλεγχο» τόνισε.
Η κ.Μαυρίδου διευκρίνισε ότι μόλις εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο για τα καιρικά φαινόμενα, η Περιφερειακή Ενότητα εξέδωσε οδηγίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, γνωστοποίησε ότι θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί και διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο. «Επειδή είμαστε και τουριστικός νομός, βλέπουμε μετά την ξαφνική καταιγίδα, αν μπορούμε να μπούμε σε καθαρισμούς ρεμάτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα με μικροκαθαρισμούς» πρόσθεσε.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σημειώθηκε βροχή, ιδιαίτερα έντονη κατά τόπους και ισχυρή στις περιοχές της Έδεσσας και των Γιαννιτσών, ωστόσο δεν είχε πολύ μεγάλη διάρκεια και έτσι δεν σημειώθηκαν πλημμύρες. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Πέλλας, Χρήστος Μπιμπίτσος, επισήμανε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι θα ελεγχθεί όλο το δίκτυο, καθώς είναι πάρα πολλά τα ρέματα και τα ποτάμια στην περιοχή. «Οι μηχανικοί της αντίστοιχης διεύθυνσης τεχνικών έργων και του τμήματος περιβαλλοντικών υποδομών θα διενεργήσουν αυτοψίες και θα διερευνήσουν την κατάσταση στα ρέματα, αλλά δεν είχαμε επίσημες μαρτυρίες για πλημμυρικά φαινόμενα» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τους ανέμους, είπε ότι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί ενώ στην πεδιάδα των Γιαννιτσών, κοντά στην περιοχή της Κρύας Βρύσης ξεριζώθηκαν δέντρα και προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε κατοικίες και εγκαταστάσεις. Καθαρισμοί δεν χρειάστηκε να γίνουν στο εθνικό οδικό δίκτυο ενώ οι υπηρεσίες παραμένουν σε ετοιμότητα.
Μικρά ήταν τα προβλήματα στις περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών όπως ανέφεραν οι αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Βεργίδης και Γιάννης Μωϋσιάδης, αντίστοιχα. «Δεν είχαμε πολλά προβλήματα. Η βροχόπτωση δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να προκαλέσει καταστροφές του μεγέθους που έχουν γίνει στη Χαλκιδική» είπε ο κ. Βεργίδης. «Οι γεωπόνοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ξεκίνησαν ελέγχους και αυτοψίες. Μόλις επιστρέψουν θα έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης από τις καλλιέργειες» σημείωσε ο κ. Μωϋσιάδης.